» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Откри се изложба на произведения на Сирак Скитник в Сливен

03 February 2012 18:51,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 1334
3 картини

На 3 февруари от 17 часа в Художествена галерия „Димитър Добрович” беше открита изложба с творби на Сирак Скитник. Преди да се изложат в сливенската галерия, гостуваха във фоайето на Българското национално радио близо два месеца във връзка със 77-та годишнина от създаването на БНР. Успехът на изложбата в София бе завиден. Такъв е и интересът към произведенията на твореца в Сливен още от самото откриване на експозицията.

Изложбата от 34 живописни платна беше открита от популярната журналистка и радиоводеща г-жа Божана Димитрова.

На откриването присъстваха областният управител г-н Марин Кавръков, кметът на община Сливен г-н Кольо Милев, служители от областна и общинска администрация, художници и много граждани.

Панайот Тодоров Христов е роден през 1883 г. в Сливен с познат под поетичния псевдоним Сирак Скитник. Редактор, илюстратор, постановчик, художествен критик, автор на самостоятелни изложби, пропагандатор на българското изкуство в Европа, Сирак Скитник е и първият ръководител на Радио София. Творбите включени в изложбата бележат развитието на художника във времето. Включени са ранни творби от периода на автора в Санкт Петербург и ефирни пейзажни от 20-те години на миналия век. Пейзажи, натюрморти, портрет и двете забележителни футуристични композиции, само доказват, че в периода между двете световни войни Сирак Скитник е използвал най-вдъхновено и интелигентно живописната материя за една лирична изповед, която препрочитаме днес с вълнение и благодарност.

Час по-късно в 18 часа в галерия „Йордан Кювлиев” беше открита изложба-графика и живопис на талантливия харманлийски художник Димитър Каратонев.

Photos

областният управител, кметът и директорът на ХГ с г-жа ДимитроваМарин Кавръков подарява букет на Божана ДимитроваКартина на Сирак Скитник