» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Христина Чолакова издаде заповед във връзка с подготовката на област Сливен за работа при усложнени зимни условия ...

06 October 2008 17:46,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 992

Областният управител Христина Чолакова издаде заповед във връзка с подготовката на област Сливен за работа при усложнени зимни условия през есенно-зимния период и Указания на министъра на извънредните ситуации.

На основание чл. 64, ал. 1, т. 6 от Закона за защита при бедствия и чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията се изисква от кметовете на общини в срок до 15.10.2008 г. да регламентират със свои заповеди дейностите по подготовка за работа на общинските структури и търговски дружества на територията на общините от областта в условия на усложнена зимна обстановка. До 10 октомври те трябва да определят длъжностни лица от администрациите си, които да контролират и координират действията на търговските дружества, определени за поддържане на общинската пътна мрежа и улиците в населените места.

До 20 октомври кметовете на общини от област Сливен трябва да създадат необходимата организация за своевременно набиране, анализиране и обобщаване на информацията при усложняване на зимната обстановка чрез кметовете на населени места и дежурните длъжностни лица в търговските дружества и ведомства на територията на съответната община. Дежурните в общинските съвети по сигурността трябва да предават данните в реално време на дежурния в Оперативния комуникационно информационен център на Териториална дирекция „Гражданска защита" Сливен на телефон 044/633 112 и на дежурния по Областен съвет по сигурността.

Съгласно заповедта кметовете на общини трябва да подпомагат организирането на медицинското осигуряване в населените места с личен лекар и до 15 октомври съвместно с Регионалния център по здравеопазване да създадат необходимата организация за транспортиране на болни на хемодиализа, родилки и тежко болни до специализираните болнични заведения при усложнена зимна обстановка.

Необходимо е до 15 октомври т.г. да се актуализират телефонните указатели за оповестяване и координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи и същите да се представят в Областна администрация Сливен. При получаване на информация от дежурния в Оперативния комуникационно информационен център на Териториална дирекция „Гражданска защита" Сливен за рязко влошаване на метеорологичните условия, свързано с обилни снеговалежи, снегонавявания и обледенявания трябва да се осигури денонощно дежурство на автомобил с повишена проходимост за оперативните групи, осъществяващи непосредственото ръководство на аварийно спасителните дейности.

Заповедта изисква още до 20 октомври кметовете на общини да организират и проведат технически преглед на техниката определена за зимно поддържане на пътната и улични мрежи, като се обърне внимание за наличие на мобилна връзка с водачите, осигуреността с пясък , сол, луга и други материали. Протоколите от извършените прегледи съдържащи: фирмата, техниката, регистрационните номера, водачите, мобилни и други телефони за връзка трябва да се представят в Областна администрация Сливен до 25 октомври. Същите трябва да имат готовност съвместно с органите на пътна полиция за промяна в организацията на движение по общинската пътна мрежа в зависимост от конкретните пътни и метеорологични условия, включително и за пренасочване или ограничаването му в отделни пътни участъци, както и да организират при необходимост допълнително сигнализиране с пътни знаци, указателни табели и други помощни средства на пътищата от общинската пътна мрежа.

Кметовете на общини трябва да създадат организация за снабдяване със стоки и услуги на населението при усложнена зимна обстановка. До 20 октомври трябва да се проведат заседания на общинските щабове за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи за организиране на взаимодействие на всички участници в дейностите по зимно поддържане на общинската пътна и улични мрежи.

До същата дата Териториална дирекция „Гражданска защита" Сливен трябва да извърши преценка на необходимостта от допълнителна техника и длъжностни лица за провеждане на аварийно спасителни работи при усложняване на обстановката, която при необходимост да се включи към съставните части от Единната спасителна система. Кметовете на общини е необходимо до 20 октомври да определят длъжностни лица от общинската администрация за информиране на средствата за масово осведомяване и населението при усложнена зимна обстановка, предприетите мерки, поведение на хората, вероятни срокове за ликвидиране на последствията.

Отново в срок до 20 октомври Регионалният инспекторат по образование – Сливен, съвместно с отделите „Образование" в общините, трябва да организират проверка на готовността за отопление на училищата и детските заведения, превоза на ученици от отдалечени населени места и създадената организация за преодоляване на критични ситуации произтичащи от снеговалежи, снегонавявания и обледенявания.

До тази датга кметовете на общини трябва да актуализират плановете за защита при бедствия в частта снегоновяване, обледеняване и свлачища, като информацията от актуализацията се представи в Областна администрация за актуализиране на областния план.

До 10 октомври Териториална дирекция „Гражданска защита" Сливен трябва да проведе среща с командира на поделение 22 220 - Сливен и кмета на община Сливен за организирането на координацията, взаимодейдтвието и реда за ползване на модулното формирование.

Съгласно заповедта до 25 октомври т.г. кметовете на общини трябва да представят на областния управител писмен доклад за извършената подготовка.