» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

62 произведения на Никола Кожухаров могат да се видят в Сливен през следващия месец

17 February 2012 13:38,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 1933
Рисунка

На 16.02.2012г. от 17 часа в зала "Сирак Скитник" Сливен бе открита изложба „Рисувачът и илюстраторът Никола Кожухаров /1892-1971/". Изложбата е посветена на 120-годишнината от рождението на известния български художник и е предоставена от фондовете на Градска художествена галерия – Стара Загора.

Официален гост на откриването на изложбата беше областният управител, г-н Марин Кавръков.

Богатата колекция от 62 произведения бе представена от г-н Марин Добрев, директор на Старозагорската галерия. Той припомни необятните измерения на творчеството на проф. Никола Кожухаров, богатия му педагогически опит, като основател на факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет и разнообразните жанрове, в които се изявява. Сред тях са военни скици, портретни рисунки, пейзажи, шаржове, илюстрации към книги и народни приказки, рисунки към някои от популярните му картини и стенописи на църкви.

“Няма човек, който да не е виждал картината “Спасяването на Самарското знаме”, „Ивайло” или илюстрацията “Златка златното момиче” – подчерта той, като акцентира на факта, че Кожухаров е изписал 27 църкви в България.

Никола Кожухаров е роден в Казанлък, но семейството му се премества в Стара Загора. Баща му Атанас Кожухаров е създателят на Историческия музей в Стара Загора. Никола завършва Първа мъжка гимназия и продължава образованието си в Художественото индустриално училище. Учи живопис при Иван Мърквичка и Цено Тодоров. Учи в Париж.

Изложбата на творбите ще бъде в галерия „Сирак Скитник” един месец.

 

Photos

Даниела Ненчева и Марин ДобревЗлатка златното момиче