» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

На Сирни заговезни в Блатец

27 February 2012 09:43, Obshtinski savet - Sliven
Emission of: Municipal Council-Sliven 12 years ago, number of readings: 1759
На Сирни заговезни в Блатец

В деня на прошка на площада в село Блатец се събраха близо 350 самодейци. Организатори на празника „Маскарадни игри – Блатец 2012” са Община Сливен, кметството и читалище „Къньо Мераков – 1928” в село Блатец. Маскарадните игри се провеждат със смяна на домакинството в селата Камен, Блатец, Тополчане. Целта на организаторите е да се стимулира проучването на маскарадната обредност, съхраняването и популяризирането на фолклорните традиции. Тази година взеха участие 11 самодейни фолклорни читалищни колектива от регион Сливен(Блатец, Тополчане, Драгоданово, Горно Александрово, Трапоклово, Камен, Николаево, Крушаре и др.) Домакинът, кметът на село Блатец, Красимир Динев поздрави с „Добре дошли” участници и гости. Зам.-кметът Иван Славов поднесе поздрав от името на Община Сливен към самодейците. В Блатец празнуваха и председателят на Общинския съвет Соня Келеведжиева, зам. председателят Борислав Павлов, общинските съветници Деян Дечев, Ганка Василева, Иван Петров, Пенка Симеонова, гостите от Италия, Испания, Португалия и Малта, участници в проекта „Оралите” (европейска програма за културен обмен), много граждани.

Звънът на кукерските хлопки, оригиналните маски, облеклото, представените ритуали от зимната и пролетната маскарадна обредност бяха оценявани от жури, председателствано от етнолога от Регионалния исторически музей д-р Владимир Демирев.

Кукерите прогониха зимата и злото от къщята, от лозята, от нивите и от човешките души. Участниците в обичаите наричаха за добро, здраве, берекет, мятаха огнени стрелички за плодородие.

Празникът „Маскарадни игри – Блатец 2012” се превърна в празник на българските традиции, вярата в доброто и силата на Бога.

Ден за прошка е! Да пречистим душите си и се въздигнем над злото, като поискаме и да дадем прошка!

 

Photos

На Сирни заговезни в БлатецНа Сирни заговезни в Блатец