» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Честит Осми март

08 March 2012 00:00, Obshtinski savet - Sliven
Emission of: Municipal Council-Sliven 12 years ago, number of readings: 1651
честит осми март

Скъпи жени,

 

Имам удоволствието да ви поздравя с един от най-хубавите празници в календара – Осми март! Светът на жената е необозрима вселена, криеща много тайни – любови, страсти и неволи, красота и полет, магия! Пред женската хубост са коленичили, благоговеят и днес, поети, писатели, художници. Както и да определим жената, истината е една – тя е едно от чудесата на природата – дарява живот, раздава любов, гради бъдещето наравно с мъжете.

Днешните нелеки делници поставят жената в нови социални условия. Тя трябва всеки ден да доказва себе си като личност, да твори бъдещето редом със силната мъжка половина от света, и в същото време да пази своята неотразима женска природа. Жената обаче приема всяко предизвикателство на съвременния свят като мисия, като лична съдба, защото е можеща, знаеща, раздаваща ум, сърце и опит. Ако преди повече от 150 години се е борила за равни права и по-високо заплащане, за правото си на професионална реализация, то днес жената е навсякъде – в управлението и предприемачеството, в производството и образованието, в строителството и научната дейност.

Днес, когато погледът ни обгръща 100 годишна история на женското движение, когато търсим истините за жената, когато мислим за нея като майка и любима, когато изследваме историческия й път на общественик, не можем да не кажем, че е „тревожно” да си жена, с думите на Блага Димитрова, че тежко е „Красота и усмивка да бъдеш/сред всекидневния сив кръговрат,/вярност – срещу изменчивия вятър,/ нежност - в загрубелия свят”./ Понякога непосилно е „От безбройните пътища земни/най-рискования да избереш”. Воля и духовен стоицизъм се иска „Ти, слаборъката, да подкрепиш/силата на ръката корава./ И непростимото да простиш,/и да градиш живот от отломки./Отговорност е да си жена./Бъдещето да носиш в утроба./Да продължиш в един детски вик/дългата мълчалива целувка./Вечност да сториш от краткия миг./Твойте прострени ръце за прегръдка/люлка да станат за нов живот”. „Всяка детска усмивка-със бръчка/да заплатиш и косите със скреж./Сълза по сълза на новото стръкче/своята хубост да предадеш./нищо за себе си да не оставиш./Саможертва е да си жена./И до ранена, разбита гръд/чистите извори да защитаваш/просто, за да съществува светът./”

Гордост е, че сме родени ЖЕНИ, уважаеми дами. И затова нека благословени да са вашата красота и нежност, доброта и сила! Вечна да е великата мисия да дарявате живот,вяра, обич и надежда!

Нека женските Ви усмивки да озаряват и в идващите години света!

 

Честит празник!

 

 

СОНЯ КЕЛЕВЕДЖИЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СЛИВЕН