Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Редки растения стават символ на Област Сливен

02 март 2012 18:03,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 907

Идеята за зелена градска среда бързо спечели привърженици сред общините в Сливен. Това предстои да се случи и в останалите 26 области, след като Бургас и Сливен вече търсят своя „парк”.

За да се реализира успешно, освен засаждането на по-голям брой дървета, е важно да се знае кои видове са подходящи за градски условия и за конкретния район. Алергиите сред населението в големите градове и разбитите тротоари често са следствие от засаждането на неподходящи видове.

Около този извод се обединиха участниците в инициативата „Моят парк – Сливен”, която на 2 март 2012г. събра представители на всички четири общини от областта. Тя се проведе под патронажа на областния управител Марин Кавръков, по идея на интернет портала www.parkove.bg.

„Зелената идея трябва да е съобразена с инфраструктурата и, разбира се, със здравето на хората. В Сливен например, преди години са засадени тополи, липи и салкъм, за да стане въздухът по-чист. Тези дървесни видове се оказват неподходящи за градската среда, защото при цъфтежа си предизвикват алергии. Кореновата система на липите е плитка и разбива тротоарите. Затова е необходимо да имаме съвременна идея как да създаваме градска среда и какви видове да отглеждаме”, каза областният управител Марин Кавръков.

Главни архитекти и зам.-кметове от общините Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица представиха реализирани и бъдещи проекти в сферата на озеленяването, благоустройството и ландшафтното строителство. В срещата участваха представители на бизнеса, на Природен парк „Сините камъни”, преподаватели от Професионалната гимназия по строителство, ученици.

Тяхното мнение бе, че видът на градовете трябва да е по-близък до природата, а зеленината да се среща на повече места.

Тенденциите, които се наблюдават в благоустройството, е замяна на асфалта с плочки и павета. От една страна, те пестят средства на общините, защото са по-издръжливи, от друга – много по-красиви са от асфалтираните алеи, а паветата придават на улиците старинен вид.

От общините вече изпитват здравината на плочките в лаборатории, за да избегнат честите ремонти, каза управителят на „Лео – Бетонови изеделия” – Иван Димитров. След подобен тест той е дал 15 години гаранция на новия център на Шумен, който е изграден с плочки „Лео”. Общините могат да оптимизират разходите си, като използват плочки с дебелина 4 см. - подходящи за пешеходни зони и се доверят на вибропресовани изделия, които са по-здрави.

Новите тенденции успяха най-добре да се видят в презентацията на Община Нова Загора, която се похвали с изцяло реконструиран център и междублокови пространства именно с такива изделия. Главният архитект на Община Котел представи съвсем новия план за парк „Изворите” в Котел, който предстои да се модернизира с много пътеки, детски кътове, дори ветеринарна лечебница.

Специалистите по зелено строителство от "Бургасцвет 90 - Танев" и областният управител Марин Кавръков изразиха мнение, че отглеждането на традиционни растителни видове се отразява положително на градската среда в сравнение с внасянето на растения от чужбина.

По време на семинара стана ясно също, че в местността „Карандила” в Природен парк „Сините камъни” е намерен уникален дъб, който не се среща другаде. Той изглежда като бонсай и остава миниатюрен дори и след израстването си. Това даде идеята в символи на градове или села да се превръщат редки представители на тяхната флора.

На края на събитието областният управител на Сливен получи нетрадиционен подарък. На него и на всички общини бяха раздадени специални павета боядисани в зелено – символ на хармонията между модерните градове и природата. Паветата бяха подарени от собственика на „Лео-Бетонови изделия”. Участниците получиха и иглолистни дръвчета от Бургасцвет 90 - Танев" и си пожелаха повече паркове.

 

За организатора:

www.parkove.bg е работна платформа, имаща за цел да оптимизира и разшири начините и възможностите за работа в сектора като събере всичко необходимо за работния процес - каталог с водещите фирми, продукти и услуги от сферата, обществени поръчки и т.н. Платформата предоставя и ценна информация за всички регистрирани потребители, които могат да я ползват само с въвеждане на потребителско име и парола.