» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Редки растения стават символ на Област Сливен

02 March 2012 18:03,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 912

Идеята за зелена градска среда бързо спечели привърженици сред общините в Сливен. Това предстои да се случи и в останалите 26 области, след като Бургас и Сливен вече търсят своя „парк”.

За да се реализира успешно, освен засаждането на по-голям брой дървета, е важно да се знае кои видове са подходящи за градски условия и за конкретния район. Алергиите сред населението в големите градове и разбитите тротоари често са следствие от засаждането на неподходящи видове.

Около този извод се обединиха участниците в инициативата „Моят парк – Сливен”, която на 2 март 2012г. събра представители на всички четири общини от областта. Тя се проведе под патронажа на областния управител Марин Кавръков, по идея на интернет портала www.parkove.bg.

„Зелената идея трябва да е съобразена с инфраструктурата и, разбира се, със здравето на хората. В Сливен например, преди години са засадени тополи, липи и салкъм, за да стане въздухът по-чист. Тези дървесни видове се оказват неподходящи за градската среда, защото при цъфтежа си предизвикват алергии. Кореновата система на липите е плитка и разбива тротоарите. Затова е необходимо да имаме съвременна идея как да създаваме градска среда и какви видове да отглеждаме”, каза областният управител Марин Кавръков.

Главни архитекти и зам.-кметове от общините Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица представиха реализирани и бъдещи проекти в сферата на озеленяването, благоустройството и ландшафтното строителство. В срещата участваха представители на бизнеса, на Природен парк „Сините камъни”, преподаватели от Професионалната гимназия по строителство, ученици.

Тяхното мнение бе, че видът на градовете трябва да е по-близък до природата, а зеленината да се среща на повече места.

Тенденциите, които се наблюдават в благоустройството, е замяна на асфалта с плочки и павета. От една страна, те пестят средства на общините, защото са по-издръжливи, от друга – много по-красиви са от асфалтираните алеи, а паветата придават на улиците старинен вид.

От общините вече изпитват здравината на плочките в лаборатории, за да избегнат честите ремонти, каза управителят на „Лео – Бетонови изеделия” – Иван Димитров. След подобен тест той е дал 15 години гаранция на новия център на Шумен, който е изграден с плочки „Лео”. Общините могат да оптимизират разходите си, като използват плочки с дебелина 4 см. - подходящи за пешеходни зони и се доверят на вибропресовани изделия, които са по-здрави.

Новите тенденции успяха най-добре да се видят в презентацията на Община Нова Загора, която се похвали с изцяло реконструиран център и междублокови пространства именно с такива изделия. Главният архитект на Община Котел представи съвсем новия план за парк „Изворите” в Котел, който предстои да се модернизира с много пътеки, детски кътове, дори ветеринарна лечебница.

Специалистите по зелено строителство от "Бургасцвет 90 - Танев" и областният управител Марин Кавръков изразиха мнение, че отглеждането на традиционни растителни видове се отразява положително на градската среда в сравнение с внасянето на растения от чужбина.

По време на семинара стана ясно също, че в местността „Карандила” в Природен парк „Сините камъни” е намерен уникален дъб, който не се среща другаде. Той изглежда като бонсай и остава миниатюрен дори и след израстването си. Това даде идеята в символи на градове или села да се превръщат редки представители на тяхната флора.

На края на събитието областният управител на Сливен получи нетрадиционен подарък. На него и на всички общини бяха раздадени специални павета боядисани в зелено – символ на хармонията между модерните градове и природата. Паветата бяха подарени от собственика на „Лео-Бетонови изделия”. Участниците получиха и иглолистни дръвчета от Бургасцвет 90 - Танев" и си пожелаха повече паркове.

 

За организатора:

www.parkove.bg е работна платформа, имаща за цел да оптимизира и разшири начините и възможностите за работа в сектора като събере всичко необходимо за работния процес - каталог с водещите фирми, продукти и услуги от сферата, обществени поръчки и т.н. Платформата предоставя и ценна информация за всички регистрирани потребители, които могат да я ползват само с въвеждане на потребителско име и парола.