» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Попълват Националната система „Живи човешки съкровища – България 2012”

22 March 2012 16:52,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 979
Живи човешки съкровища

Министерството на културата, съвместно с Българска академия на науките, стартират процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България 2012”. За това информират с писмо от културното министерство до областния управител. Актуализацията се извършва на две години. Процедурата преминава през два етапа – регионален и национален.

Регионалният етап, включва реализиране на дейности по номинирането и оценяването на кандидатурите за 2012 г. Право на номинации имат народните читалища, като най-стари културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и местните музеи. Кандидатурите се придружават с подкрепящо писмо от отдел „Култура” при съответната община. Предложенията за кандидатурите на регионално ниво ще се събират в Областна администрация Сливен в срок до 15 април 2012 г. За тяхното оценяване ще бъде създадена експертна комисия, която ще включва представител на Регионалния музей, посочен от областния управител местен краевед и национален експерт от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Работата на регионалната комисия трябва да приключи до 31 май 2012 г. Всяка една област ще излъчи по една кандидатура. 28-те предложения от цялата страна ще бъдат представени на интернет страницата на Министерството на културата, както и на страниците на областните администрации.

Церемонията по обявяването на регионалните и националните живи човешки съкровища ще се състои в Министерство на културата на 24 юни 2012 г.

Всички необходими документи за участие и организиране на процедурата са на официалната страница на Министерството на културата ( www.mc.government.bg).