» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Национална художествена галерия гостува със златния си фонд в Сливен

23 March 2012 18:08,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 1131
Откриване на изложба

„Майстори на българската живопис” - изложба от златния фонд на Националната художествена галерия бе открита в Сливен на 22.03.2012 г. в зала „Сирак Скитник” и ще остане до 22 април. Изложбата беше открита от Слава Иванова – директор на НХГ и Даниела Ненчева – директор на галерия "Димитър Добрович" в Сливен.

Областният управител Марин Кавръков приветства организаторите на изложбата и покани гостите от столицата за бъдещи съвместни инициативи. Изложбата се състои от 77 картини и е насочена към широката публика извън столицата. Тя е богата колекция от картини на художници, образци в живописта от края на 19-ти до средата на 20 век - сред тях се отличават имената на Иван Ангелов, Иван Милев, Ненко Балкански, Иван Ненов.

Изложените творби представляват един съкратен вариант на постоянната експозиция на Националната художествена галерия. В момента сградата, където се помещават залите на НХГ, а именно бившия царски дворец е в ремонт и това е подтикнало ръководството на галерията да предприеме тази пътуваща инициатива, за да имат възможност повече хора от цялата страна да се докоснат до класиците на българското художествено изкуство. Това е една чудесна възможност за сливенската публика да се срещне отблизо с познатите й репродукции.

Photos

Откриване на изложбаОткриване на изложбаОткриване на изложба