» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител издаде заповед за обезопасяване на водните площи

26 March 2012 17:51,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 887

Областният управител Марин Кавръков издаде заповед във връзка с предприемането на превантивни действия по обезопасяване на водните площи за предстоящия пролетно-летен сезон. Тя е в изпълнение на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи с цел подобряване организацията на водноспасителната дейност през 2012 г., на основание чл.32, ал.1 от Закона за администрацията.

Областният управител се разпорежда да се вземат необходимите мерки и стриктно да се спазват изискванията на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и произтичащите от това задачи от всички звена на държавните и обществените структури, имащи отношение по въпроса. В срок до 30.03.2012 г. кметовете на общини със своя заповед да определят разрешените за къпане места – плувни басейни, както и със своя заповед да задължат стопаните на останалите водни площи по.чл.2 от Наредбата с обезопасяването им съгласно Раздел І и ІІ от същата наредба с оглед предпазване от водни инциденти. Комисия, определена от кмета на съответната община трябва да направи проверка до 30.04.2012 г. относно готовността на водните площи и ползването им през летния сезон и да изготви протокол за констатираното. До 10.05.2012 г. кметовете на общини са задължени да представят на областния управител копия от заповедите за определяне на разрешените за плуване места и копия от протоколите за извършените проверки от комисиите по т.3 от настоящата заповед.

Съгласно заповедта ръководителят на Регионално звено Сливен на „Ученически отдих и спорт” ЕАД да спазва стриктно Инструкция №1 от 03.07.1997 г. обн. ДВ бр.57 от 18.07.1997 г. за организацията на водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи при провеждане на детски и ученически отдих и туризъм.

Регионалният инспекторат по образованието - Сливен трябва да направи необходимото учащите се да бъдат запознати с водно-спасителния минимум и с резултатите да запознае съответните комисии към общините и Областния съвет на БЧК.

Областната организация на Български червен кръст със своите структури по общини трябва да осъществяват организационно-методическа помощ на органите, имащи отношение към водноспасителната дейност, да извършат проверка на годността на водните спасители, както и да осъществяват превантивен контрол по тези въпроси в съответствие с правомощията, които им дава Наредбата за водноспасителната дейност.

Регионалната здравна инспекция следва да осъществява строг контрол по спазване на изискванията на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, като при необходимост с помощта на Прокуратурата и Областната дирекция на МВР – Сливен да направят нужното за отстраняване на нарушенията и санкциониране на виновните.