Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Екип на Канал 1 на БНТ беше в Сливен от 24 до 27 октомври, за да заснеме документален филм за нашия град.

27 октомври 2008 14:00,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 940

Той ще бъде излъчен в рубриката „Заедно" на 5 ноември /сряда/ с повторение в петък и две излъчвания по Сателитния канал БНТ САТ.

Това е рубрика, в която се представят различните етноси, живеещи на територията на България. А провокацията за филма за Сливен, както заявиха от екипа, идва от книгата „Празникът – моят и на другия до мен" и от прочетените в интернет думи на областния управител Христина Чолакова, че областта ни е изключително ценна и интересна от гледна точка на своето етническо многообразие и присъствие и че това е един добър старт, добра перспектива за развитието на туризма като отрасъл в цялата област. Хората от екипа останали много впечатлени от работата и целите на Областна администрация - Сливен в областта на етническите взаимоотношения и решили, че тази дейност и опит трябва да се отрази и популяризира.

През четирите снимачни дни на фона на празничната атмосфера в Сливен екипът засне интервюта с г-жа Чолакова, а след това и с представители на арменците, каракачаните, турците и руснаците. Но не новинарски тип интервюта, а структурирани на принципа на документалното кино като цялостен разказ. Идеята на документалния филм е да покаже празника като модел на делнична етническа толерантност. Като възможност да се демонстрира най-доброто и най-ценното, което всеки носи в себе си, всеки да се похвали и сравни с другия, да бъде великодушен, всепрощаващ и по-толерантен, отколкото е в сивотата на ежедневието. Да покажат, че никой не се притеснява, че е различен, а напротив – гордее се с това. И че може и така да живеем – заедно, без да се делим. И от друга страна – още веднъж да се потърсят приликите и разликите в обичаите и традициите, останали и до днес в празнично-семейния календар на българи, турци, роми, арменци, каракачани, руснаци и евреи.

Хората от екипа аргументираха идеята си за създаването на документалния филм за Сливен със следните думи:

„Абсолютно доброжелателни сме в желанието си максимално точно и реално да покажем примери на етническа толерантност чрез акцентиране върху културния етнодиалог. Наш неписан девиз е „колкото сме по-различни, толкова сме по-богати", т.е. чрез различията в народопсихологията, бита и традициите на отделните етнически общности ние търсим възможност за обогатяването ни като българи в името на едно по-добро общо бъдеще. В същото време чрез филмите си не само показваме хората на даден град /село/, но и правим своеобразна „визитка" на населеното място".