Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„С бюджета за 2009г. могат да бъдат решени някои от проблемите на хората с увреждания”.

05 ноември 2008 14:24,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 940

Това заяви вчера в Сливен зам.-председателят на ПП НДСВ и зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика към Народното събрание Христина Христова. Като пример тя посочи гарантираната интеграционна добавка, която може да бъде използвана за пътуване, балнеолечение, образование или адаптиране на работно място. Бившият социален министър гостува вчера в Сливен за да проведе приемен ден на тема „Социалното включване на хората с увреждане". В него взеха участие областният управител Христина Чолакова, областният координатор на НДСВ Петър Начев и общинският координатор Стамен Раев, представители на Община Сливен, социални институции, неправителствени организации и родители на деца с увреждания.

Това е втора среща, инициирана от областното и общинско ръководство на НДСВ-Сливен по проблемите на хората с увреждания. „Отворени сме за диалог и искаме заедно с вас да решим някои проблеми на хората с увреждания", отбеляза Христова, като добави: „Затова НДСВ настоява за повишаване на гарантирания минимален доход на 65 лева, защото всичките пера на добавката на хората с увреждания се смятат върху тази база и това е прието от съвета на Тройната коалиция." Тя обеща да търси лоби тези средства да станат 70 лв. Като пример за известно подобрение за хората, които не са в състояние сами да се обслужват, г-жа Христова отбеляза програмите „Социален асистент и „Личен асистент", които стартират от началото на 2009г. Те ще бъдат финансирани от Оперативната програма „Човешки ресурси". По тях ще могат да кандидатстват всички общини и неправителствени организации, а това ще сложи край на рестрикции като изискването за нисък семеен доход.

Отбелязвайки, че всички хора са равностойни и трябва да се създадат условия и за хората със затруднения да участват пълноценно в обществения живот, бившият социален министър се спря и на друг голям проблем за хората с увреждания - достъпността до обществени сгради. Тя посочи като пример Областна администрация – Сливен, чиято сграда е една от малкото достъпни за инвалиди, както и въведената по инициатива на областния управител добра практика – изнесените приемни за хората увреждания. Г-жа Христова се ангажира след приемния ден да направи оглед на обществените сгради в Сливен, за да се увери дали организациите и администрациите правят необходимото да се възползват от финансовата възможност за създаване на достъпна среда, която се дава чрез Агенцията за хората с увреждания. Областният координатор на НДСВ г-н Начев и областният управител г-жа Чолакова пък се ангажираха от своя страна да проверят спазва ли се нормативното разпореждане всяко ново строителство да е съобразено с изискванията за достъпност за хората с увреждания.

„Достъпността е мерило за цивилизованост на един град и държавата трябва да отпуска средства за нейното подобряване, но номер едно в тази политика трябва да бъдат общините, които да транслират осигурените средства към институциите", напомни Христова.

В приемния ден постъпиха предложения за разширяване на кадровия и базов капацитет на дневния център за деца с увреждания в Сливен, за да се създаде възможност да се работи специализирано с децата по групи според типа увреждания. От диабетния център се оплакаха от липса на средства за издръжка. Г-жа Христова се ангажира да направи каквото е възможно за решаването на някои от поставените проблеми, в това число и да внесе предложения за нормативни промени в политиката за хората с увреждания.