Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Съдбите на двата ни народа – руския и българския, отдавна се преплитат.

14 ноември 2008 17:17,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 930

В тежките военни години стотици руски войни са участвали в Освобождението на България. Решихме, че най-добре ще отбележим 130-годишнината на историческите ни връзки като издадем една книга с научни статии на достъпен за читателя език." С тези думи генералният консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов постави началото на представянето на двете книги, създадени по съвместен българо-руски проект. Те са дело на Славянска литературна и артистична академия и Генералното консулство на Руската федерация във Варна. По тяхна инициатива в цялата страна се провежда литературен маратон за популяризирането на книгите, в който днес беше включен и Сливен. Големият интерес към събитието препълни залата на Областна администрация – Сливен.

Едната книга – сборник историко-географски статии „България - Варна - Русия", беше представена от г-н Щелкунов, а другата - романизирана биография на Васил Левски от вече покойния писател Константин Дуфев, представи поетесата Елка Няголова - председател на Славянска литературна и артистична академия. Тя определи книгата като „една литургия за Апостола" и допълни: „Желанието ни е да я превърнем в своеобразна библия на българската история, пред която всички ние да се прекланяме". Г-жа Няголова обърна внимание на това, че е много важно книгата за Левски да бъде прочетена най-вече от младите хора и призова представителите на училища, читалища, библиотеки и други културни институции да създадат такава възможност. Тя отбеляза още, че проследявайки всяка стъпка на Левски из нашата страна, авторът е отделил специално внимание и на дейността на Апостола в Сливен, като много страници е посветил и на войводата Панайот Хитов.

Организаторите на събитието не пропуснаха да благодарят и на един от спомоществователите за издаването на двете книги – бизнесмена Галин Кънчев. Представители на руското дружество в Сливен от своя страна изразиха благодарност към инициаторите на събитието и най-вече на г-н Щелкунов за приноса му за развитието на културните отношения между двете държави. Гостът получи символичен подарък от Природо-математическа гимназия „Д. Чинтулов", която в юбилейната година от Освобождението на България отбелязва и своя 130-ти юбилей.