» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

„Съдбите на двата ни народа – руския и българския, отдавна се преплитат.

14 November 2008 17:17,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 949

В тежките военни години стотици руски войни са участвали в Освобождението на България. Решихме, че най-добре ще отбележим 130-годишнината на историческите ни връзки като издадем една книга с научни статии на достъпен за читателя език." С тези думи генералният консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов постави началото на представянето на двете книги, създадени по съвместен българо-руски проект. Те са дело на Славянска литературна и артистична академия и Генералното консулство на Руската федерация във Варна. По тяхна инициатива в цялата страна се провежда литературен маратон за популяризирането на книгите, в който днес беше включен и Сливен. Големият интерес към събитието препълни залата на Областна администрация – Сливен.

Едната книга – сборник историко-географски статии „България - Варна - Русия", беше представена от г-н Щелкунов, а другата - романизирана биография на Васил Левски от вече покойния писател Константин Дуфев, представи поетесата Елка Няголова - председател на Славянска литературна и артистична академия. Тя определи книгата като „една литургия за Апостола" и допълни: „Желанието ни е да я превърнем в своеобразна библия на българската история, пред която всички ние да се прекланяме". Г-жа Няголова обърна внимание на това, че е много важно книгата за Левски да бъде прочетена най-вече от младите хора и призова представителите на училища, читалища, библиотеки и други културни институции да създадат такава възможност. Тя отбеляза още, че проследявайки всяка стъпка на Левски из нашата страна, авторът е отделил специално внимание и на дейността на Апостола в Сливен, като много страници е посветил и на войводата Панайот Хитов.

Организаторите на събитието не пропуснаха да благодарят и на един от спомоществователите за издаването на двете книги – бизнесмена Галин Кънчев. Представители на руското дружество в Сливен от своя страна изразиха благодарност към инициаторите на събитието и най-вече на г-н Щелкунов за приноса му за развитието на културните отношения между двете държави. Гостът получи символичен подарък от Природо-математическа гимназия „Д. Чинтулов", която в юбилейната година от Освобождението на България отбелязва и своя 130-ти юбилей.