» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

На 24 ноември областният управител Христина Чолакова, участва като член на Комитета за наблюдение...

25 November 2008 11:18,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1176

На 24 ноември областният управител Христина Чолакова, участва като член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Техническа помощ"(ОПТП) в отбелязването на първата годишнина от официалното одобряване на програмата , което се проведе в гр.София.

Форумът откри г-н Пламен Орешарски–министър на финансите, като приветствия по повод годишнината, поднесоха г-жа Меглена Плугчиева-заместник министър председател и г-жа Христова представител на Европейската комисия.

На тържественото честване беше отбелязано, че ОПТП е най-малката, но най-полезната програма, която осигурява подкрепа за структурите на централно ниво, отговорни за управлението на структурните и кохизионния фонд (СКФ), осигурява функциониране на надеждна информационна система за управление и наблюдение на СКФ и комуникация и публичност за целите и изпълнението на българската Националната стратегическа референтна рамка и европейската кохезионна политика.

През първата година от съществуването на ОПТП са одобрени 15 проекта на обща стойност 21 727 770 лева ( сумата представлява 109% от бюджета за 2007 г. и 2008 г. и 19,55% от всички средства по програмата). Бенефициенти са Централното координационно звено, Сертифициращия орган, Одитния орган, Централения информационен офис и Управляващия орган на ОПТП. Новите бенефициенти са структурите в администрацията на МС, отговорни за координацията и контрола на средствата от ЕС.

Бе подчертан постигнатия напредък относно координацията, подобрената нормативна уредба чрез Закона за противодействие на конфликт на интереси и Закона за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, както и укрепения административен капацитет на всички структури, участващи в процеса на управление, изпълнение и контрол на средствата от ЕС.