Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Информация за дейността на Инспекция по труда

28 март 2012 15:49,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1027

Ирена Иванова - директор на Д „ИТ” Сливен изпрати писмо до Областна администрация Сливен, с което информира за дейността на Инспекция по труда.

За периода от 24.02.2012г. до 23.03.2012г. Дирекция „Инспекция по труда” Сливен реализира 245 проверки като мярка на правителството срещу „сивата икономика” за законосъобразността при възникване на трудовите правоотношения на работниците и служителите. Проверките са извършени на територията на Област Сливен и Област Ямбол, като 10 бр. от тях са реализирани съвместно с представители на други контролни органи.

Констатирани са общо 1189 бр. нарушения, като голяма част от тях се отнасят за работното време и заплащането на труда. Установени са 23 случая на наемане на работа без учредени трудови правоотношения, за което са съставени актове за административни нарушения. Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави необходимите документи.

За констатираните нарушения са дадени 1101 бр. задължителни за изпълнение предписания на работодателите. Съставени са 93 бр. актове за установени административни нарушения. В резултат на извършените проверки са сключени 93 бр. трудови договори.

Поради пряко застрашаване на здравето и безопасността на работещите е предприета мярката спиране от експлоатация на 2 машини.

За този период Д „ИТ” Сливен и Отдел Ямбол има данни за изплатени 10 995 лв. забавени трудови възнаграждения.

Дирекция „Инспекция по труда” Сливен подаде сигнали до Бюрата по труда и териториалните поделения на Националния осигурителен институт за случаите, в които е установено наемане на работа без трудови договори, за да бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива.

Дирекция „Инспекция по труда” Сливен започва извършване на проверки, във връзка с осигуряване на временна заетост на безработни лица, подлежащи на социално подпомагане по чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП), във връзка с прилагането на чл.12 от ППЗСП в общополезни дейности за общината и преустановяване на формираните у тях нагласи за пасивно и безвъзмездно получаване на социални помощи.

Проверките се реализират, във връзка с подписано Рамково споразумение между Агенцията за социално подпомагане, Националното сдружение на общините в Република България и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”.