Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседание на Областния съвет за социални услуги

28 март 2012 15:52,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 978
Областен съвет за социални услуги

Областният управител Марин Кавръков и заместник областния управител Пейчо Пейчев присъстваха на Заседание на Областния съвет за координиране изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги. Областният съвет за социални услуги се състоя на 28 март в конферентната зала на Областна администрация Сливен. Присъстваха представители на общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, директори на дирекции, председатели на неправителствени организации, експерти от Областна администрация.

Настоящото заседание се проведе по повод постъпило писмо на Министъра на труда и социалната политика относно необходимостта от провеждане на среща за уточняване, обсъждане и координиране на областно ниво на задачите по проектите: „Детство за всички”, „И аз имам семейство” и Проектът за социално включване. Всеки един от тези проекти е израз на предприетата реформа на правителството в грижата за децата и подкрепата на семействата. Особено важна в този процес е ролята на местните власти, не само с оглед изпълнението на самите проекти, по които общините са бенефициенти и партньори, но и с оглед осигуряване на тяхната устойчивост във времето.

Във връзка с изпълнението на проект „Детство за всички” беше предоставена информация за целите на проекта, осъществените и предстоящи дейности на национално и областно ниво. Обяснени бяха какви социални услуги са предвидени за разкриване в област Сливен – в общините Сливен, Нова Загора и Котел, съгласно Националната карта на резидентните услуги.

Представителите на общините Сливен и Нова Загора и директора на Дирекция „Социално подпомагане” Котел информираха за предприетите дейности във връзка със създаването на новите социални услуги. Община Сливен и Община Нова Загора са разработили проектни предложения, с които са кандидатствали по ОП „Регионално развитие” за финансиране изграждането на новите социални услуги.

Община Котел е в процес на подготовка на проектно предложение по Програмата за развитие на селските райони.

Проектът „И аз имам семейство'' е с конкретен бенефициент Агенция за социално подпомагане и се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" по схема, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, която се нарича „Приеми ме”. Общините Сливен и Нова Загора са партньори на АСП по проекта и техните представители информираха за предстоящите дейности.

Във връзка с реализацията на Проектът за социално включване на Министерството на труда и социалната политика, беше уточнено, че от Община Сливен е подготвено проектно предложение „ОПОРА – Общностна подкрепа за осигуряване на родителска активност”, което е внесено в МТСП на 29.02.2012 г. за финансиране по проекта за социално включване. Представени бяха целите, очакваните резултати, целевите групи и услугите, които ще бъдат предоставяни по проекта на Община Сливен.

Снимки

Областен съвет за социални услугиОбластен съвет за социални услуги