» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседание на Областна комисия за безопасност на движението

30 March 2012 15:41,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 1208
Заседание на комисията

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата /ОКБДП/ разгледа и прие на заседанието си, проведено на 30.03.2012 г., Областна стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата в област Сливен до 2020 г. и План за действие за периода 2012-2013 г. Присъстваха Областният управител Марин Кавръков, членовете на комисията – представители на четирите общини от област Сливен, КАТ „Пътна полиция”, Областно пътно управление, РИО-Сливен, Регионална здравна инспекция, ЦСМП, БЧК.

Изготвянето на стратегическия документ е в изпълнение на Решение № 946 от 22 декември 2011 г. на Министерски съвет, според което областните управители се задължават до 31 март 2012 г. да разработят собствени стратегии и планове за намаляване на жертвите по пътищата.

Както Националната, така и Областната стратегия за безопасност на движението по пътищата е рамков документ, който задава насоките за изпълнение на политиката за подобряване условията за движение по пътищата, намаляване на жертвите при ПТП.

С изпълнението на областната стратегия се цели на територията на област Сливен броят на убитите до 2020 г. да бъде намален с 50% спрямо 2010 г. и да не надвишава 20 души, както и броят на тежко ранените да бъде намален с 20%, спрямо 2010 г. и да не надвишава 265 души.

За изпълнение на тази цел са дефинирани няколко стратегически цели и действия свързани със:

подобряване на образованието и обучението на участниците в пътното движение;

повишаването на ролята на контрола по спазване правилата за движение;

по-безопасна пътна инфраструктура както извън населените места, така и в градовете и селата, в зоните на кръстовищата, завоите;

безопасност на пътните превозни средства;

стимулиране използването на съвременни технологии за повишаване на пътната безопасност;подобряване услугите на спешна помощ и грижите за намаляване на последствията от ПТП;

защита на уязвимите участници в пътното движение – пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, нови водачи, деца.

Планът за действие за периода 2012-2013 г. е изработен в съответствие с основните стратегически цели, заложени в Областната стратегия. В него са включени конкретни направления и дейностите по тях, насочени към подобряване на образованието на участниците в пътното движение, повишаването на ролята на контрола по спазване правилата за движение, безопасността на пътната инфраструктура и на автомобилния парк, както и особено важния показател за намаляване на последствията – своевременна долекарска и специализирана медицинска помощ. Посочени са отговорните за това институции, организации и ведомства и срокове за изпълнение.

Photos

Заседание на комисиятаЗаседание на комисията