» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Деветото заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район се проведе в Стара Загора

20 April 2012 15:19,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 809
Регионален съвет в Стара Загора

На 19 април от 11 часа в конферентната зала на хотел „Мериан Палас” в Стара Загора се проведе деветото заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Югоизточен район /ЮИР/ под председателството на г-н Недялко Недялков – областен управител на област Стара Загора. Участие взеха представители на министерства, областните управители на четирите области – Стара Загора, Бургас, Сливен и Ямбол, кметове на общини в Югоизточен район, както и представители от организациите на работодателите и работниците.

Г-н Марин Кавръков направи предложение да се промени методиката за статистически анализ на икономическите резултати на районите и да се отчита изпълнението на икономическите функции и дейности в самите региони, където се упражнява дейността. Сега на практика тези данни се отчитат основно в София, защото в столицата са регистрирани голяма част от фирмите. Предложението бе обсъдено и прието единодушно от участниците в съвета.

Представител на Националния център за териториално развитие - София запозна членовете на съвета с проекта на Националната стратегия за регионално развитие 2012-2022 г. (НСРР) – основният документ, който определя стратегическата рамка на държавната политика за постигане на балансирано и устойчиво развитие на районите на страната.Документът визира период от 11 години от 2012 до 2022 г., в който се очакват сериозни промени, изпитания и предизвикателства в световен и общоевропейски мащаб, свързани с преодоляване на ефектите от финансовата криза и по-нататъшното успешно провеждане на политиката на сближаване и запазване на националната и регионалната идентичност в процеса на развитие .

В НСРР е формулирана визията за регионално развитие в периода 2012 – 2022 г. Българските райони – организирани в национално и европейско сътрудничество за постигане на устойчив икономически растеж и заетост, с подобрено качество на живота и съхранено природно и културно наследство.

Обсъдени бяха основните проблеми и предизвикателства пред развитието на четирите области от Югоизточен район – област Бургас, област Стара Загора, област Сливен, област Ямбол, които ще послужат при разработването на Регионалния план за развитие /РПР/ на Югоизточен район /ЮИР/ през следващия програмен период.

Регионалният съвет обсъди и идентифицира ключовите проекти на всяка област, които ще допринесат за балансираното и устойчиво развитие на района през следващия програмен период. Представени бяха и Предложенията за оперативните програми, тематични цели и водещо ведомство за разработване на всяка програма. Същите са разгледани и одобрени на заседание на Министерски съвет на 11.04.2012 г . Като последна точка от дневния ред бяха определени представители – титуляри и заместници - на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район в тематичните работни групи за разработване на всяка от Програмите, които ще бъдат съфинансирани от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 г. Г-н Марин Кавръков ще бъде представител – титуляр на работната група за иновации и предприемачество.

На пресконференцията след заседанието Областният управител на Сливен представи своите аргументи пред медиите относно отправеното от него предложение за корекция в данните на НСИ. „Настояваме отчитането на икономическите резултати да става в регионите, където се упражнява дейността на фирмите, а не по тяхната регистрация. Ние сме с 20% подценени. Като имаме предвид, че в Стара Загора е събрана енергетиката, в Бургас туризма, в Сливен се произвеждат 60% от прасковите и 90% от килимите и вълнените тъкани. Ние имаме монополни производства, каквото никъде другаде в България няма. Те не се отчитат при нас, а се отчитат в София, защото там са централите на фирмите. Ако се отчитат по изпълнението на дейността, тогава икономическите параметри на региона ще бъдат съвсем други. Справедливо е, когато участваш във формирането на Националния обществен продукт с най-голям дял, съответно да искаш и подобаваща част от държавния ресурс”, коментира г-н Кавръков. В момента Югоизточен район е на второ място в страната по показатели след Югозападния район, но след актуализиране на данните ще заеме първа позиция и това ще допринесе за повече успешни проекти и инвестиции в региона.

Следващото заседание на Регионалния съвет е насрочено за 15.06.2012г. и домакин отново ще бъде областния управител на област Стара Загора, на чиято територия ще се проведе десетото заседание на съвета.

Photos

Регионален съвет в Стара ЗагораРегионален съвет в Стара ЗагораРегионален съвет в Стара ЗагораРегионален съвет в Стара Загора