» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Завръщане към корените

02 May 2012 16:43, Obshtinski savet - Sliven
Emission of: Municipal Council-Sliven 12 years ago, number of readings: 1053
Завръщане към корените

Среща под надслов "Завръщане към корените" се проведе за трета поредна година в Сливен на 27 май, инициирана от г-жа Божана Богданова и екип от родолюбиви потомци на българи, прокудени от родните си места в Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия през периода 1913 - 1922 година.

По предложение на зам. председателя на Общински съвет Сливен Иван Иванов, от тази година срещата на тракийците е включена в официалния културен календар на Община Сливен. Съорганизатори на инициативата са Община- Сливен, Общински съвет- Сливен, ТД "Лазар Маджаров"- Сливен и СТДБ- София. Спомоществуватели на инициативата „Завръщане към корените” са Община Сливен и Общински съвет Сливен, Комплекс "Национал" Сливен - Радостин Бозуков, Неделчо Великов, Божана Богданова, Иван Иванов.

Участниците в традиционната среща присъстваха на заупокойна молитва в Храм-паметника "Св. Цар Борис Първи-Покръстител”, построен със средства на потомци на тракийци, в памет на загиналите им предци за единението на Майка България, след което положиха венец и цветя на морената с паметна плоча. Фото-изложба в галерия "Май" "Завръщане към корените" беше открита от кмета на Община Сливен Кольо Милев и председателя на Общинския съвет Соня Келеведжиева. В откриването участие взеха и: зам. кметът Иван Манчев, зам. председателят на Общинския съвет Иван Иванов, председателят на ТД "Лазар Маджаров" Кирил Киряков, общинският съветник д-р Димитър Павлов и мн. др. гости.

Срещата, провела се в зала "Май" на Общината, и допълнителните прояви към нея продължиха повече от девет часа с участието на близо 150 потомци, пристигнали от всички краища на България.

Подравления към участниците поднесоха председателят на Общинския съвет- Сливен г-жа Соня Келеведжиева и евродепутатът Евгени Кирилов. От името на лидера на ПП „АТАКА” Волен Сидеров, с приветствие към тракийците се обърна областният координатор на ПП АТАКА Иван Иванов. Поздравление към участниците бе поднесено и от името на Кмета на Сливен- Кольо Милев. В срещата взеха участие научни работници от БАН и специалисти от ДА "Архиви", които дадоха компетентни отговори на поставените от участниците въпроси. Прожектирани бяха филми за съдбата на прокудените от Тракия българи и за посещения на потомците по родните места на предците им. С изпълнения на автентични тракийски песни от самодейни състави от Сливен, Казанлък, Свиленград и Старо село, с разговори "На раздумка" и със снимки за спомен завърши традиционният празник „Завръщане към корените”.

 

Photos

Среща под надсловСреща под надсловЗавръщане към корените