» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Честит празник

02 May 2012 20:27, Obshtinski savet - Sliven
Emission of: Municipal Council-Sliven 12 years ago, number of readings: 995
Честит празник

С Бдение, Петохлебие и Акатист вчера започнаха проявите по повод храмовия празник, а днес бе отслужена празнична Света литургия и водосвет, на които присъстваха Председателят на Общински съвет Сливен г-жа Соня Келеведжиева, Председателят на ПК по култура, образование и вероизповедание г-н Иван Петров, много гости и миряни.

Строителството на храма започна през 2001 г. по инициатива на Тракийско дружество „Лазар Маджаров” в Сливен със средства, набрани от дарители. Проектът е дарение от арх. Мария Енчевска. Строителните работи са изпълнени от фирма с ръководител инж. Христо Болярски. Иконостасът е изработен по проект на художника Александър Дойчинов, а стенописите в храма са дело на Живка Иванова-Вълкова. На 9.12.2010 г. Младежки културно-просветен център „ИХТИС” организира обществено обсъждане, свързано със съдбата на изоставения храм. По инициатива на сдружението през 2011 г. Сливенска митрополия отправи писмено искане Община Сливен да дари сградата на Митрополията. Общинският съвет с решение № 1148 от 24.01.2011 г. дари недовършената сграда. С решение на Епархийския съвет на Сливенска митрополия сдружение „ИХТИС" получи правото да стопанисва и духовно да обгрижва храма „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител”.

На 19 януари 2012 г. в църквата е отслужено първото богослужение.

Днес, 2 май, е определен от Православната църква за честване на св. Цар Борис-Михаил. Да се свети името му. Нека Бог дари с духовен мир и здраве всички миряни, да даде духовни празници и успехи във всяко начинание за обединяването и добруването на християнската общност. Жив да е пламъкът на любовта и вярата към Бога, защото те са крепител на човешкия дух, дават път и посока на мисълта.