» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Кръгла маса “Философия на толерантността”

13 May 2012 16:49,
Emission of: Humanitarian School 12 years ago, number of readings: 3394
кръгла маса по философия

На 8 май се проведе кръгла маса на тема “Философия на толерантността” като част от дейностите от проект по секторна програма „Коменски” на тема “Толерантността – ключ към социалната интеграция на младите европейски граждани”

Участаваха ученици от 9 – 12 клас. Гост на кръглата маса бе г-жа Кристиана Станкова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование в РИО Сливен.

Предварително на участниците бяха предложени философски текстове за коментар и анализ от Платон до Еманюел Левинас подбрани от антологията “Философия на толерантността”. Ето и някои от въпросите, на които учениците търсеха отговори: С кои други понятия за човешките взаимоотношения се свързва или припокрива толерантността? Доколко толерантността се корени в самата човешка природа? Не е ли по- добре толерантността да се ограничи до етническата или религиозната търпимост?

Обсъжданията и коментарите породиха спорове около това разумът ли е този, който винаги трябва да ни води или всеобщото съгласие, че е по-добре да живеем в мир. Отговорът потърсихме и в Притчата за добрия самарянин, която изгледахме като анимация.

На финала перифразирахме Албер Камю: толерантният индивид и по-точно свободно избралият да бъде толерантен, т.е. личността, Азът в своята мощ да твори човешки отношения, би бил една по-красива гледка, стига да е надскочил безцветната толерантност.

Маргарита Маркова

Photos

кръгла маса по философиякръгла маса по философиякръгла маса по философиякръгла маса по философиякръгла маса по философиякръгла маса по философия