Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Христина Чолакова участва в Регионална конференция на НДСВ-Варна

20 януари 2009 11:54,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1016

Областният управител Христина Чолакова и областният координатор на НДСВ - Сливен Петър Начев взеха участие в Регионалната конференция на НДСВ - Варна, която се проведе на 16 и 17 януари /петък и събота/ във Фестивалния и конгресен център във Варна. Идеята бе да се обсъдят досегашните постижения на НДСВ - Варна и новите предизвикателства в началото на важна изборна година, да се обменят идеи с представители на другите области за развитието на партийните структури, да се покаже готовността за предстоящата предизборна кампания.

В рамките на конференцията се проведоха пет кръгли маси на различни теми. На една от тях с акцент върху образованието министърът на образованието и науката Даниел Вълчев съобщи, че на всички български училища са предоставени повече от 7500 преносими компютъра, 3100 настолни компютъра, 5000 мултимедийни проектора и 3000 многофункционални устройства, а над 98% от училищата в страната са свързани с високоскоростен интернет достъп. Той подчерта огромното значение на Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. За решаването на сериозния проблем с необхванатите и отпадащи ученици НДСВ води политика за стимулиране развитието на извънкласните дейности и модернизацията на материалната база. Основното предложение на НДСВ в областта на образованието, дискутирано на кръглата маса, беше новият закон в областта на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, който се подготвя от експерти и специалисти и предстои да бъде внесен в Народното събрание за приемане.

Център на политиката на НДСВ е грижата за семейството, подчерта народният представител Христина Христова на втората кръгла маса на тема „Политика за семейството, ин витро”. Стимулиране развитието на социалните услуги за възрастните хора – приемни семейства за възрастни хора, подпомагане на пенсионерските клубове, са сред предложенията на НДСВ за качествена грижа за хората от третата възраст. Акцент в политиката на партията ще бъде и качествената грижа за семействата с деца, затова НДСВ ще настоява за развитие на услугите за деца чрез малки семейни детски градини. Другите предложения на НДСВ са свързани с по-активното използване на алтернативните форми на заетост – гъвкаво работно време и дистанционна работа от дома, от каквато форма на труд биха се ползвали майки, студенти, пенсионери, хора с увреждания и др.

По време на кръглата маса на тема „Бизнес и икономическа политика” зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев представи новата икономическа платформа на НДСВ. Сред по-важните предложения на НДСВ са на първо място валутният борд и фиксираният курс на лева към еврото да бъдат абсолютен приоритет, защото са първостепенна гаранция в икономическата политика и най-добра защита на страната срещу световна икономическа криза. НДСВ предлага още правителството ни да сключи предпазно споразумение с МВФ, което ще повиши доверието на инвеститорите към България; да се прехвърлят ресурси от неформираните системи към инвестиции в инфраструктурата; държавата да депозира повече финансов ресурс в банките, включително чрез репо операции с ДЦК; ускорено възстановяване на ДДС, особено за износителите; България да потърси компенсации за щети от газовата криза; 40 млн.лв. годишно да отиват за международна туристическа реклама на България; да се наложи мораториум върху нови увеличения на такси и между 10 и 15% намаление на наскоро увеличени такси; мораториум и забрана на заменките и на разпореждане с имоти без конкурс и други мерки за прозрачност. Предложенията на икономическия екип на НДСВ са включени в представения за обсъждане документ от 20 страници, на който ще стъпи икономическата платформа на партията.

В началото на март ще се проведе първия у нас централизиран конкурс за хора с увреждания за експертни длъжности в администрацията, стана ясно по време е една от кръглите маси по въпросите на хората с увреждания. С приетите промени в Закона за държавния служител задължението за административните структури с численост 50 и повече души е да определят 2% от числеността си за заемане само от хора с увреждания. НДСВ започна и процеса по адаптиране на архитектурната среда. В това отношение МДААР е провело обществена поръчка и вече е сключило договор с избрания изпълнител за доставка и монтаж на платформени подемници, които да направят публичните сгради, заемани от администрациите, достъпни. Депутатът Деница Димитрова посочи, че политиката на НДСВ за хората с увреждания е насочена към преминаване от социално подпомагане към социално включване на хората в неравностойно положение и на тази основа е изработен и Законът за интеграция на хората с увреждания.

С новия закон за правата на пациента НДСВ поставя хората в центъра на здравната система, стана ясно на друга кръгла маса за здравеопазването. Този закон е необходим, за да регламентира на всички граждани равнопоставеност при ползване на медицинските услуги и достъп до здравеопазването, да гарантира задължителни стандарти на качество на здравните услуги, да направи прозрачен механизма и критериите за вземане на решения, свързани с финансирането на системата. НДСВ направи работна група в Народното събрание от млади юристи и лекари, които проучват и анализират добрите практики на всичките 27 страни членки на ЕС, каза д-р Антония Първанова. След това законопроектът ще бъде подложен на обществена дискусия, за да се постигне необходимият консенсус.