Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В шест области стартира кампания за превенция и профилактика сред ромската общност

19 януари 2009 18:14,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1127

Днес - 19 януари, стартира кампания за превенция и профилактика сред ромската общност в шест области на страната, сред които и Сливен. Тя се осъществява в рамките на проект „Подобряване на състоянието и интеграция на малцинствени групи в неравностойно положение със специален фокус върху ромите”, който се реализира в областите Ямбол, Сливен, Монтана, Видин, Добрич и Разград.

В шестте области от утре – 20 януари, стартират здравно-информационни беседи сред ромската общност за превенция и профилактика на онкологични заболявания, които ще продължат до 10-ти февруари. През февруари ще се проведат беседи по превенция и профилактика на социално-значими заболявания (сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, диабет и т.н), а през март и април - съответно за туберкулоза и хепатит.

Проектът цели подобряване на здравните програми за етническите малцинствени групи със специален фокус върху ромите, както и помощ за изпълнението на програмата за скрининг и ранна диагностика на туберкулоза, онкологични, сърдечно-съдови и наследствени заболявания с мобилно оборудване. Основната цел на проекта е да допринесе за интеграцията на етническите малцинства в неравностойно положение, със специален фокус върху ромите, в обществото чрез осъществяването на специфични мерки в областта на образованието и здравеопазването.

Кампаниите ще се провеждат в 60 целеви населени места в 6-те области със съдействието на РИОКОЗ по места, местни координатори, обучени по проекта и здравни медиатори.

Цялостното изпълнение на проекта стартира през 2008 година.Основен бенефициент е Националният съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси (НССЕДВ) към Министерския съвет. Бенефициент на здравния компонент е и Министерство на здравеопазването, изпълняван от Консорциум ББИ. Консорциум ББИ се състои от Бернар Брунс Интернешънъл (Франция) - водещ, и членове Фондация ЕКИП (България), GVG (Германия) и Научно дружество за социална медицина, информация и здравен мениджмънт (България). Проектът е финансиран по програма ФАР (BG 2005/017-353.01.03 – Europe Aid/122904/D/SER/BG).

 

 

 

.