» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Христина Чолакова участва в Регионална конференция на НДСВ-Варна

20 January 2009 11:54,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1045

Областният управител Христина Чолакова и областният координатор на НДСВ - Сливен Петър Начев взеха участие в Регионалната конференция на НДСВ - Варна, която се проведе на 16 и 17 януари /петък и събота/ във Фестивалния и конгресен център във Варна. Идеята бе да се обсъдят досегашните постижения на НДСВ - Варна и новите предизвикателства в началото на важна изборна година, да се обменят идеи с представители на другите области за развитието на партийните структури, да се покаже готовността за предстоящата предизборна кампания.

В рамките на конференцията се проведоха пет кръгли маси на различни теми. На една от тях с акцент върху образованието министърът на образованието и науката Даниел Вълчев съобщи, че на всички български училища са предоставени повече от 7500 преносими компютъра, 3100 настолни компютъра, 5000 мултимедийни проектора и 3000 многофункционални устройства, а над 98% от училищата в страната са свързани с високоскоростен интернет достъп. Той подчерта огромното значение на Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. За решаването на сериозния проблем с необхванатите и отпадащи ученици НДСВ води политика за стимулиране развитието на извънкласните дейности и модернизацията на материалната база. Основното предложение на НДСВ в областта на образованието, дискутирано на кръглата маса, беше новият закон в областта на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, който се подготвя от експерти и специалисти и предстои да бъде внесен в Народното събрание за приемане.

Център на политиката на НДСВ е грижата за семейството, подчерта народният представител Христина Христова на втората кръгла маса на тема „Политика за семейството, ин витро”. Стимулиране развитието на социалните услуги за възрастните хора – приемни семейства за възрастни хора, подпомагане на пенсионерските клубове, са сред предложенията на НДСВ за качествена грижа за хората от третата възраст. Акцент в политиката на партията ще бъде и качествената грижа за семействата с деца, затова НДСВ ще настоява за развитие на услугите за деца чрез малки семейни детски градини. Другите предложения на НДСВ са свързани с по-активното използване на алтернативните форми на заетост – гъвкаво работно време и дистанционна работа от дома, от каквато форма на труд биха се ползвали майки, студенти, пенсионери, хора с увреждания и др.

По време на кръглата маса на тема „Бизнес и икономическа политика” зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев представи новата икономическа платформа на НДСВ. Сред по-важните предложения на НДСВ са на първо място валутният борд и фиксираният курс на лева към еврото да бъдат абсолютен приоритет, защото са първостепенна гаранция в икономическата политика и най-добра защита на страната срещу световна икономическа криза. НДСВ предлага още правителството ни да сключи предпазно споразумение с МВФ, което ще повиши доверието на инвеститорите към България; да се прехвърлят ресурси от неформираните системи към инвестиции в инфраструктурата; държавата да депозира повече финансов ресурс в банките, включително чрез репо операции с ДЦК; ускорено възстановяване на ДДС, особено за износителите; България да потърси компенсации за щети от газовата криза; 40 млн.лв. годишно да отиват за международна туристическа реклама на България; да се наложи мораториум върху нови увеличения на такси и между 10 и 15% намаление на наскоро увеличени такси; мораториум и забрана на заменките и на разпореждане с имоти без конкурс и други мерки за прозрачност. Предложенията на икономическия екип на НДСВ са включени в представения за обсъждане документ от 20 страници, на който ще стъпи икономическата платформа на партията.

В началото на март ще се проведе първия у нас централизиран конкурс за хора с увреждания за експертни длъжности в администрацията, стана ясно по време е една от кръглите маси по въпросите на хората с увреждания. С приетите промени в Закона за държавния служител задължението за административните структури с численост 50 и повече души е да определят 2% от числеността си за заемане само от хора с увреждания. НДСВ започна и процеса по адаптиране на архитектурната среда. В това отношение МДААР е провело обществена поръчка и вече е сключило договор с избрания изпълнител за доставка и монтаж на платформени подемници, които да направят публичните сгради, заемани от администрациите, достъпни. Депутатът Деница Димитрова посочи, че политиката на НДСВ за хората с увреждания е насочена към преминаване от социално подпомагане към социално включване на хората в неравностойно положение и на тази основа е изработен и Законът за интеграция на хората с увреждания.

С новия закон за правата на пациента НДСВ поставя хората в центъра на здравната система, стана ясно на друга кръгла маса за здравеопазването. Този закон е необходим, за да регламентира на всички граждани равнопоставеност при ползване на медицинските услуги и достъп до здравеопазването, да гарантира задължителни стандарти на качество на здравните услуги, да направи прозрачен механизма и критериите за вземане на решения, свързани с финансирането на системата. НДСВ направи работна група в Народното събрание от млади юристи и лекари, които проучват и анализират добрите практики на всичките 27 страни членки на ЕС, каза д-р Антония Първанова. След това законопроектът ще бъде подложен на обществена дискусия, за да се постигне необходимият консенсус.