» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

24 МАЙ

23 May 2012 11:37, Obshtinski savet - Sliven
Emission of: Municipal Council-Sliven 11 years ago, number of readings: 1414
24 май

Скъпи сливенци,

 

От свое име и от името на ОбС Сливен Ви поздравявам с най- българския празник в календара- празника на Словото, на славянската писменост и култура 24 май, поздравявам Ви с празника на светите братя Кирил и Методий!

На този ден, заедно с гордостта, че сме българи, се вълнуваме и от факта, че отбелязваме появата на буквите и почитаме паметта на техните създатели. Съзнаваме в каква тежка борба, кога и как – в битка с догми и канони, в битка с носителите на триезичната ерес – Константин Философ и брат му Методий проправиха пътя на нашите Аз, Буки, Веди, Глаголи, за да заеме народът ни своето достойно място сред признатите народи на Европа- затова благоговеем пред делото им.

Честити сме ние, българите, от факта, че имаме своя писменост, защото знаем как Климент, Наум и Ангеларий създадоха Преславската и Охридската школа, как обучиха на четмо и писмо хиляди азбукарчета, дали светли пътеки на Средновековна България, за да се роди и утвърди кирилицата като азбука на милиони хора, на много народи. И този исторически факт е повод за националната ни гордост и самочувствие, че и ние „сме дали нещо на света”, че сме народ, вградил своята духовност в основите на Европа, който и днес може да има своя принос в развитието на общоевропейския облик.

 

Честит празник на всички учители и техните ученици, на хората на духа, на изкуството!

Да обичаме и тачим родната земя, корените български, е нашето призвание! Да пазим и обичаме Словото е наш морален дълг! Да го предадем чисто на децата си, за да пребъде през вековете, е неписан закон. Да пазим паметта на съпокровителите на Европа, Солунските братя, първите вдъхновители и радетели на съвременна Обединена Европа, е свято и благословено дело!

 

Да ни е честит празника на Словото, на Науката и Културата!

 

Соня Келеведжиева-

Председател на ОбС Сливен

 

Photos

24 май24 май