» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Четири регионални програми за обучение и заетост на Областна администрация са включени в Националния план за действие по заетостта за 2009г.

26 January 2009 13:13,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 895
брифинг-1

Всичките четири регионални програми за обучение и заетост, предложени от Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен, са включени в Националния план за действие по заетостта за 2009 г. Те ще се реализират през тази година, като за тях е предвидено финансиране от Държавния бюджет.

Една от програмите - „Родители в подкрепа на деца със специфични образователни проблеми”, е разработена в партньорство между Областна администрация Сливен, Община Сливен, Община Нова Загора и Община Котел. Идеята за нея бе споделена на организираната от областното и общинското ръководства на НДСВ под домакинството на областния управител кръгла маса на тема „Социалното включване на хората с увреждания – ще стане ли реалност?”. По време на форума областният управител Христина Чолакова пое ангажимент с подкрепата на хората с увреждания да разработи регионална програма за заетост, която да допринесе за решаването на конкретни проблеми на хората с увреждания. В резултат на това беше разработена програма, която осигурява обучение и заетост на 12 лица - родители на деца с увреждания и безработни учители, в дейности, свързани с подпомагане работата на персонала в специализираните институции за деца с увреждания и в детски градини и училища, които се посещават от деца със специални образователни потребности на територията на Община Сливен, Община Нова Загора и Община Котел.

Останалите три програми са разработени от общинските администрации в Нова Загора, Котел и Твърдица. Програмата „Поддържане сервитута на четвъртокласната републиканска пътна мрежа на територията на община Нова Загора” осигурява обучение и осеммесечна заетост на 20 лица от община Нова Загора.

Програма „Ремонт на четвъртокласна пътна мрежа и улични настилки в община Котел” предвижда да бъдат обучени 15 лица и да се осигури деветмесечна заетост на 45 лица от общината.

Програма „Поддържане на пътищата от четвъртокласната пътна мрежа на община Твърдица” осигурява обучение и осеммесечна заетост на 20 лица от тази община.