» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Комисията по заетостта одобри предложенията за новия план-прием на училищата

26 January 2009 17:15,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 890
план-прием

Днес на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен бе съгласуван държавният план-прием за учебната 2009/2010 г. в професионалните гимназии, професионалните училища и в паралелки в общообразователни и специални училища на територията на област Сливен за придобиване на професионална квалификация. От Регионалния инспекторат на образованието в Сливен представиха анализ на мрежата за професионално образование и обучение в областта и изпълнението на държавния план-прием за учебната 2008/2009 г.

Предложението на РИО, обобщаващо направените от училищата заявки за прием по професии и специалности за учебната 2009/2010 г., бе единодушно прието от комисията и ще бъде предоставено за утвърждаване в Министерството на образованието и науката. Обучение за придобиване на средно образование и втора или трета степен на професионална квалификация ще се провежда в 8 професионални гимназии, 2 средни общообразователни училища и едно вечерно професионално училище за лишени от свобода. Обучение за първа степен на професионална квалификация и основно образование ще се провежда в училището в женския затвор и социално-педагогическия интернат в с. Драгоданово. След завършен 8 клас за придобиване на първа степен на професионална квалификация ученици ще се обучават в помощно училище в Нова Загора.

Предложенията за държавен план-прием по професии и специалности за следващата учебна година са направени съобразно утвърдения от министъра на образованието списък на професиите за професионално образование и обучение и в съответствие с търсенето на кадри на пазара на труда. 57 са общо заявените паралелки за професионално обучение, което е с 10 по-малко от заявените за 2008/2009г. Избегнато е предлагането на прием по едни и същи професии и специалности в две или повече училища в една и съща община. Повишен е броят на заявените паралелки вечерна форма.

Предложения за обучение по нови професии са заявили Професионална гимназия по текстил и облекло «Добри Желязков» в Сливен – за специалността «Моден дизайн», и Професионална гимназия по селско стопанство в Нова Загора – за специалността «Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки».