Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Средствата от дарителската акция за спасяване на белодробната болница отиват за ремонта й

28 януари 2009 10:53,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 935
тубболница

Среща на областния управител Христина Чолакова с контролния съвет, учреден във връзка с широкомащабната дарителска акция за спасяването на Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести в Сливен, се състоя вчера след обяд в малката зала на Областна администрация. Акцията стартира през 2002 г. със заповед на тогавашния областен управител Иван Благоев във връзка с критичното състояние на сградния фонд. По дарителската сметка са събрани общо 9 604 лв., от които 1007 лв. са постъпления от поставените на различни обществени места касички, 3 411 лв. са събрани чрез благотворителен концерт, а останалите са дарения от общини, фирми, сдружения, държавни институции и ведомства.

Волята на дарителите е парите да послужат за спешно извършване на ремонтно-възстановителни работи на сградата на белодробната болница или предприемане на други подходящи мерки в тази насока. Междувременно Общински съвет – Сливен взе решение в края на м.г. да придобие на 100% собствеността върху сградата на болницата и ще поиска безвъзмездно предоставяне на терена срещу задължението в срок от 3 години да изгради друга сграда за нуждите на болницата. Риск от закриване на белодробната болница от страна на органите за санитарен контрол обаче наложи спешно да започне ремонт на Пулмологичното отделение. Отпуснатите от Министерството на здравеопазването целеви средства в размер на 190 000 лв. се оказаха недостатъчни за цялостното завършване на ремонта в отделението и през декември м.г. управителят на СБАЛББ – Сливен д-р Мима Димитрова отправи писмена молба до г-жа Чолакова за довършването да бъдат предоставени събраните от акцията средства. По време на срещата днес тя подкрепи молбата си с факти за растящата заболеваемост от туберколоза в Сливенска област, която през 2007г. е била 28 на 100 000 души, а за миналата година се очаква да надхвърли 30 на 100 000.

Присъстващите на срещата трима от общо пет члена на контролния съвет дадоха съгласието си парите от акцията да бъдат предоставени за довършването на ремонта в сградата. В рамките на една седмица ще се оформи документно прехвърлянето на средствата.