» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Представиха Националния план за действие по заетостта през 2009 г.

05 February 2009 16:04,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 924
zaetost

Днес - 5 февруари, в залата на Областна администрация - Сливен се проведе информационна среща за разясняване и популяризиране на Национален план за действие по заетостта през 2009 г., възможностите за кандидатстване на работодатели и безработни по насърчителни мерки и програми за заетост, обучение и професионална квалификация. На срещата присъства зам. областният управител Фатме Мустафова. Освен членовете на Комисията по заетостта бяха поканени и работодатели от областта.

Активната политика на пазара на труда, осъществявана от Ажгенцията по заетостта, тази година е насочена предимно към съкратени или заети при непълно работно време, към безработните над 50 и до 29-годишна възраст и към неактивни лица. Въз основа на Националния план за действие за 2009г. са заложени няколко основни приоритета: недопускане на масова и продължителна безработица чрез осигуряване на бърз преход на съкратените от едни работни места към други; осигуряване устойчивост на заетост чрез повишаване знанията и уменията на заетите с цел по-висока адаптивност и производителност на труда и стимули за запазване на заетостта; насърчаване на мобилността; недопускане изпадането в бедност и маргинализирането на съкратените лица, безработните в неравнопоставените групи и неактивните чрез обучение и субсидирана заетост; ефективна интеграция на страната на европейския трудов пазар.

В сравнение с м.г. през тази година се увеличават повечето индивидуални размери на изплащаните средства с цел по-голяма ефективност в заетостта. Например субсидираното трудово възнаграждение на безработните, включени в програми и мерки, се увеличава от 220 на 240 лв., наетите младежи с висше образование по програма „Старт на кариерата” ще получават вече 400 лв., а по национална програма „Помощ за пенсиониране и Национална програма за обучение и заетост на хора с трайни увреждания се предвиждат 300 лв. за наетите с висше образование.

Средствата за обучение на безработни се увеличават с 20%. Ще се финансират обучения за придобиване на втора и трета степен на професионална квалификация. Обучението за заети лица става 300 лв., а за ограмотяване вече е 500 лв.

Предвижда се през т.г. да стартират нови програми и проекти като националните програми „Нова възможност за заетост”, „Социални услуги в семейна среда”, „Повишаване на качеството на обучението на възрастни” и нови програми за обучение: „Собствен бизнес – смяна на професията”, „Пак ще успеем”, „Ресоциализация на лишените от свобода чрез професионална квалификация и обучение”.

В Националния план за действие по заетостта е предвидено 9-те дирекции „Регионална служба по заетостта” в страната да реализират 38 нови регионални програми. ДРСЗ – Бургас, включваща областите Сливен, Ямбол и Бургас, ще реализира 5 регионални програми, които предвиждат заетост на 117 лица и обучение на 67. Четири от тях ще се осъществят в общините Котел, Сливен, Нова Загора и Твърдица.