Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Марин Кавръков присъства на откриването на изложбата „Огнена магия” на Унгарски културен институт

15 юни 2012 17:41,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 958
Изложба на емайл

На 14 юни от 17 часа в Къща „Миркович” – Сливен бе открита изложба под наслов „Огнена магия” на унгарски майстори на емайла. Тя представя 24 автори с 27 творби, изпълнени в различни техники – фасетиран и клетъчен емайл върху стоманени и медни плочи, цветен емайл и филигран. Организатор на гостуването на изложбата отново е Унгарският културен институт в София. За втори път сливенската публика се докосва до унгарското приложно изкуство след експозициите „Плакатна самота” на Петер Поч и „Народно изкуство на Област Зала”.

На откриването на изложбата присъстваха Областният управител г-н Марин Кавръков, заместник-кметът на Община Сливен г-н Иван Славов, директорът на Унгарския културен институт г-н Тошо Дончев, директорът на драматичен театър „Стефан Киров“ г-н Николай Недялков, ученици от Художествената гимназия в града и граждани.

Произведенията носят провокативни заглавия: „Двама философи в мъглата, обърнали гръб на всички”, „Ангелско ухо”, „...блажено възкръснали”, „Сбъдващият Наум” и навеждат различни асоциации и алюзии от забързаните ни дни, но с упование в божествената творческа искра. В унгарския град Кечкемет изкуството на емайла се радва на изключително добри традиции. Преди три десетилетия там е създадено и първото училище по емайл.

Г-жа Даниела Ненчева – директор на Художествена галерия „Димитър Добрович” откри изложбата пред публиката и припомни на гостите, че в момента в залите на галерията са експонирани паралелно гостуващите изложби на Унгарски и на Чешки културни институти, като за пореден път сливенските ценители на изкуството ще могат да се докоснат до европейското модерно творчество. Едно своебразно преплитане на техниките на филигранния унгарски емайл и авангардния чешки графит ще ви пренесе в един различен абстрактен свят.

Снимки

Изложба на емайлИзложба на емайлИзложба на емайлИзложба на емайл