Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в заседанието на Регионалния съвет за развитие на Югоизточния район в Стара Загора

15 юни 2012 17:45,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 823
Заседание на съвет

Днес в конферентната зала на хотел „МЕРИАН ПАЛАС” гр.Стара Загора, се проведе съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ и Регионалния координационен комитет /РКК/ на Югоизточен район /ЮИР/ под председателството на г-н Недялко Недялков – областен управител на област Стара Загора. Участие взеха представители на министерства, представители на Управляващите органи на Оперативните програми, областните управители на Стара Загора, Сливен и Ямбол, зам. обл. управител на Бургас, кметове на общини в Югоизточен район, както и представители от организациите на работодателите и работниците.

Акцентите на заседанието бяха Годишния доклад за наблюдение изпълнението на Регионалния план за развитие на Югоизточен район за 2011 г., Напредъка по изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС и представяне на втория етап от проект, разработен за нуждите на Оперативна програма Регионално развитие.

На членовете на Регионалния съвет бе представен „Анализ на специфични характеристики на регионалното развитие и на държавната регионална политика” втори етап от проекта по Оперативна програма за регионално развитие (2014-2020). Основната цел на проекта е изготвяне на детайлен социално-икономически анализ за нуждите на програмата, с оглед идентифициране на силни и слаби страни, възможности и заплахи пред развитието на българските райони, приоритетни области за въздействие за преодоляване на несъответствия в развитието, оползотворяване на съществуващите възможности за ускорено и устойчиво социално-икономическо развитие и териториално сближаване.

Регионалният съвет за развитие обсъди и одобри Годишния доклад, с който се отчете напредъка по изпълнение на четирите приоритета на района: инфраструктура, туризъм, икономическа и жизнена среда. Документът отразява промените в социално-икономическите условия и политиките за развитие на национално, регионално и местно ниво, както и постигнатия напредък по изпълнението на целите и приоритетите на Регионалния план за развитие. По реализацията на приоритетите инфраструктура и подобряване на жизнената среда е отбелязан значим напредък. Югоизточен район прави обещаваща заявка за просперитет, следвайки изпълнението на заложените цели и приоритети в регионалния план за развитие, което най-вече се случва с помощта на Оперативните програми, съфинансирани от фондове на ЕС като основен източник за развитие на района. Общият брой одобрени проекти в Югоизточен район по оперативните програми към 31.12.2011 г. е 401 броя на стойност 1 786 158 726 лева.

От общия брой проекти за района с най-голям брой е ОП „Човешки ресурси” – 173 броя, а най-висок относителен дял от средствата за реализация на РПР на ЮИР е този на ОП „Транспорт” със 66.5 %, следвани от ОП „Регионално развитие” –17.9 %, ОП „Околна среда” – 7.8 %, ОП „Конкурентноспособност” – 6.6 %, ОП „Човешки ресурси” – 0.9 %, „ОПАК” – 0.2 %, ОП „Техническа помощ” - 0.1 %.

Представителите на Управляващите органи на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, представиха обобщена информация за сключени договори, усвоени финансови средства и резултати от приключени проекти. Ефектът от реализираните проекти на територията на Югоизточен район е модернизирана местна и регионалната инфраструктура, обслужваща бизнеса и населението, подобрена икономическата и жизнена среда.

В края на заседанието областният управител на Стара Загора отправи поздрав към участниците с изпълнение на ансамбъл „Загорче” .Председателството на РСР за второто полугодие на 2012г. ще бъде предадено на областния управител на Област Ямбол – Димитър Иванов на следващото заседание на РСР, планирано на 27 септември.

Снимки

Заседание на съветЗаседание на съветЗаседание на съветЗаседание на съвет