» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Марин Кавръков присъства на откриването на изложбата „Огнена магия” на Унгарски културен институт

15 June 2012 17:41,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 961
Изложба на емайл

На 14 юни от 17 часа в Къща „Миркович” – Сливен бе открита изложба под наслов „Огнена магия” на унгарски майстори на емайла. Тя представя 24 автори с 27 творби, изпълнени в различни техники – фасетиран и клетъчен емайл върху стоманени и медни плочи, цветен емайл и филигран. Организатор на гостуването на изложбата отново е Унгарският културен институт в София. За втори път сливенската публика се докосва до унгарското приложно изкуство след експозициите „Плакатна самота” на Петер Поч и „Народно изкуство на Област Зала”.

На откриването на изложбата присъстваха Областният управител г-н Марин Кавръков, заместник-кметът на Община Сливен г-н Иван Славов, директорът на Унгарския културен институт г-н Тошо Дончев, директорът на драматичен театър „Стефан Киров“ г-н Николай Недялков, ученици от Художествената гимназия в града и граждани.

Произведенията носят провокативни заглавия: „Двама философи в мъглата, обърнали гръб на всички”, „Ангелско ухо”, „...блажено възкръснали”, „Сбъдващият Наум” и навеждат различни асоциации и алюзии от забързаните ни дни, но с упование в божествената творческа искра. В унгарския град Кечкемет изкуството на емайла се радва на изключително добри традиции. Преди три десетилетия там е създадено и първото училище по емайл.

Г-жа Даниела Ненчева – директор на Художествена галерия „Димитър Добрович” откри изложбата пред публиката и припомни на гостите, че в момента в залите на галерията са експонирани паралелно гостуващите изложби на Унгарски и на Чешки културни институти, като за пореден път сливенските ценители на изкуството ще могат да се докоснат до европейското модерно творчество. Едно своебразно преплитане на техниките на филигранния унгарски емайл и авангардния чешки графит ще ви пренесе в един различен абстрактен свят.

Photos

Изложба на емайлИзложба на емайлИзложба на емайлИзложба на емайл