» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Да се свети името на Паисий и да помним словото му!

19 June 2012 23:47,
Emission of: Municipal Council-Sliven 11 years ago, number of readings: 1719
Паисий

290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от написването на първата българска възрожденска книга- "История славянобългарска" се честваха днес в цялата страна. С тържествена вечерня и петохлебие празникът бе отбелязан в Стара Загора, а в единствения български храм, носещ името на Пайсий Хилендарски, се състоя божествена литургия. Празнична света литургия бе отслужена и в катедралния храм "Свети Александър Невски"- София. Президиумът на БАН организира академичното честване, а университетите в Благоевград, Велико Търново, Пловдив и София проведоха научни сесии, посветени на делото на Паисий. "История славянобългарска" (1762) поставя началото на националното ни Възраждане. С усилията на ума и голямата си духовна енергия Хилендарецът създава ,,История славянобългарска”, чрез която българите откриват славното си минало и зове в нея към родолюбие, просвета и независимост, вдъхва чувство за национално достойнство. Известни са около 70 преписа на Паисиевата история. Първият препис на „История”-та е на Софроний Врачански от 1765 година.

По повод годишнината се издават книги, сборници със статии, организират се ученически конкурси, свързани с Паисиевата история, а млади хора преписват на ръка части от книгата. Много сливенски училища днес също отбелязаха годишнината. Още през 2008 150 ученици от Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов” в Сливен преписаха и подариха на Сливенския Митрополит уникален препис на „История славянобългарска”, която се съхранява в личната библиотека на НВП Митрополит Йоаникий.

Паисий Хилендарски е канонизиран за светец от Българската православна църква през 1962 година.

Да се свети името му и да помним словото му: „Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете,нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О, неразумний юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?"

Photos

"История славянобългарска"