Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Честит юбилей, читалище “Пробуда - 1932”

22 юни 2012 15:57,
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 11 години, брой четения: 1361
80 години читалище "Пробуда"- с.Камен

На 23 юни село Камен ще отбележи 80-годишния юбилей на Народно читалище „Пробуда – 1932”. В празничния концерт ще вземат участие читалищни колективи от Камен и близките села.

Общински съвет Сливен честити празника на читалищните дейци и жителите на село Камен и пожелава дълголетие и творческо вдъхновение. „Днес, когато липсата на идеали и ценности, когато апатията и отчуждението от родовите корени се превръщат в белези на обществото ни, когато все по- осезаема е нуждата от духовност, Вие, читалищните дейци, с ентусиазма и любовта си към словото, музиката и танца, разпръсквате светлина под родното небе на Сливен, защитавате с чест българските традиции. Въпреки трудностите, вашите колективи изявяват таланта си, доказват всеки ден обичта и обвързаността си към българския фолклор. Успешните Ви участия във фестивалите на местно, общинско, регионално и национално ниво впечатляват, а наградите и отличията, спечелени от Вас, будят възхищението ни от таланта Ви и борбения дух за победа. Високо ценя и уважавам родолюбивата дейност на българските читалища, защото те са най-ревностният пазител на националните традиции и фолклор, на културата и българщината. Читалище „Пробуда- 1932”-с. Камен е техен достоен продължител и „събрат”. Ако разгърнем страниците на родовата памет, ще чуем гласовете на дедите, които всеотдайно и безрезервно са отдавали сърце, ум и воля за Българското просвещение и книжнина, за театралното дело и културен подем. Всяка страничка от историята на село Камен носи белезите на българската духовна деятелност, била възможна и осъществима в лятото на далечната 1932 година чрез делата на такива светли люде като Стефан Лечев, Иван Генов, Тодор Димитров, Петко Иванов и Атанас Митев, основавали читалище „Пробуда“, дали живот на библиотеката и творческите изяви на каменци.

Бъдете живи и здрави! Запазете жив огъня на духовността, разгорял се преди 80 лета в Камен! Съхранете и предайте на идните поколения ентусиазма за читалищна дейност и стремежа за опазване на българщината, любовта към изкуството и традициите!

Честит юбилей, Камен, честит юбилей, читалище “Пробуда - 1932” !”- се казва още в поздравителния адрес на Председателя на ОбС Сливен Соня Келеведжиева.