» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Честит юбилей, читалище “Пробуда - 1932”

22 June 2012 15:57,
Emission of: Municipal Council-Sliven 11 years ago, number of readings: 1363
80 години читалище "Пробуда"- с.Камен

На 23 юни село Камен ще отбележи 80-годишния юбилей на Народно читалище „Пробуда – 1932”. В празничния концерт ще вземат участие читалищни колективи от Камен и близките села.

Общински съвет Сливен честити празника на читалищните дейци и жителите на село Камен и пожелава дълголетие и творческо вдъхновение. „Днес, когато липсата на идеали и ценности, когато апатията и отчуждението от родовите корени се превръщат в белези на обществото ни, когато все по- осезаема е нуждата от духовност, Вие, читалищните дейци, с ентусиазма и любовта си към словото, музиката и танца, разпръсквате светлина под родното небе на Сливен, защитавате с чест българските традиции. Въпреки трудностите, вашите колективи изявяват таланта си, доказват всеки ден обичта и обвързаността си към българския фолклор. Успешните Ви участия във фестивалите на местно, общинско, регионално и национално ниво впечатляват, а наградите и отличията, спечелени от Вас, будят възхищението ни от таланта Ви и борбения дух за победа. Високо ценя и уважавам родолюбивата дейност на българските читалища, защото те са най-ревностният пазител на националните традиции и фолклор, на културата и българщината. Читалище „Пробуда- 1932”-с. Камен е техен достоен продължител и „събрат”. Ако разгърнем страниците на родовата памет, ще чуем гласовете на дедите, които всеотдайно и безрезервно са отдавали сърце, ум и воля за Българското просвещение и книжнина, за театралното дело и културен подем. Всяка страничка от историята на село Камен носи белезите на българската духовна деятелност, била възможна и осъществима в лятото на далечната 1932 година чрез делата на такива светли люде като Стефан Лечев, Иван Генов, Тодор Димитров, Петко Иванов и Атанас Митев, основавали читалище „Пробуда“, дали живот на библиотеката и творческите изяви на каменци.

Бъдете живи и здрави! Запазете жив огъня на духовността, разгорял се преди 80 лета в Камен! Съхранете и предайте на идните поколения ентусиазма за читалищна дейност и стремежа за опазване на българщината, любовта към изкуството и традициите!

Честит юбилей, Камен, честит юбилей, читалище “Пробуда - 1932” !”- се казва още в поздравителния адрес на Председателя на ОбС Сливен Соня Келеведжиева.