» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Предупреждават за обилни валежи и силен вятър

19 February 2009 09:27,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1057

От Ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации /МИС/ са изпратили предупреждение до областния управител Христина Чолакова във връзка с прогнозата за времето за днес и утре – 19 и 20 февруари. През двата дни валежите ще продължат и ще бъдат значителни, като се очаква сумарните количества за периода бъдат средно до 30/40 л/кв.м. Отначало в Централна и Източна България валежът ще е от дъжд, но постепенно ще премине в сняг. Само по Черноморието и в крайните югоизточни райони ще вали предимно дъжд. Ще се образува снежна покривка в повечето места 15-30 см, а в планинските райони и повече. В петък допълнителни усложнения в Североизточна България ще създава силният североизточен вятър.

По данни на МОСВ от общо 33 пункта в страната в единадесет се прогнозира общ валеж над 30 л/кв.м., а в пет - над 50 л/кв.м. Най-обилни валежи се очакват в районите на Разград, Русе, Силистра, Свищов и Велико Търново, а в района на Сливен прогнозата е за над 30 л/кв.м.

Във връзка с тази информация от Оперативния комуникационно-информационен център на ТД „Гражданска защита” - Сливен напомнят, че кметовете и ръководителите на териториални структури на изпълнителната власт, имащи задължения по плановете на СНАВР, трябва да предприемат мерки за намаляване последствията за населението. Кметовете на общини да предупредят пътно-поддържащите фирми за предприемане на действия съгласно обстановката.

От МИС препоръчват при силен вятър да не се остава на открито поради опасност от падащи отломки и предмети. Ако сте извън дома си, потърсете сигурен подслон. По време на път спрете автомобила на открито, далеч от електропроводи и дървета. При възникване на бедствена ситуация своевременно да се уведоми дежурния в ОКИЦ при Дирекция „Гражданска защита” – Сливен.