» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Окръжният съд се произнесе по делото за сградата на бившата Популярна банка в Сливен

23 February 2009 11:12,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1167

През 2007г. в Районен съд - Сливен беше образувано гражданско дело по предявен от „ТВК Сливенска популярна каса” иск по отношение на недвижим имот на ул. „Димитър Пехливанов – Добрович” №1 в Сливен, представляващ 317/429 ид.ч. от поземлен имот, целият с площ от 429 кв.м. ведно с построената в него триетажна обществена сграда със застроена площ 302 кв.м. Предявеният иск бе на основание чл. 108 от Закона за собствеността, във връзка с §39, ал.1 от ПЗР към ЗИДЗК.

С решение от 7 април м.г. РС-Сливен признава, че „ТВК Сливенска популярна каса”, представлявана от нейния председател Николай Мравов, е собственик на недвижимия имот. Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, бе осъдена да предаде владението върху описания имот и да заплати на „ТВК Сливенска популярна каса” сумата от 4 605,15 лв., представляваща направени по делото разноски. Областният управител Христина Чолакова поиска ефективно участие на МРРБ. В резултат на това с оглед защита на държавния интерес беше определен юрист от МРРБ, който представляваше министъра по делото пред втора инстанция. Решението бе обжалвано пред Окръжен съд – Сливен, който с взето на 23 януари т.г. решение остави в сила решението на Районния съд като правилно и законосъобразно. Решението на Сливенския окръжен съд може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Съгласно чл. 280 от ГПК на касационно обжалване пред Върховния касационен съд подлежат въззивните решения, в които съдът се е произнесъл по съществен материалноправен или процесуалноправен въпрос, който е: решен в противоречие с практиката на ВКС; решаван противоречиво от съдилищата; от значение за точното прилагане на закона, кактто и за развитието на правото. В закрито заседание състав на Върховния касационен съд преценява дали да допусне касационното обжалване и всъщност ако той не го допусне, въззивното решение влиза в сила.