Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливенска група, водена от областния управител, беше на посещение в Испания по проект от програма "Леонардо да Винчи"

23 февруари 2009 12:44,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1232
испания - 1

Група от 10 души, водена от областния управител Христина Чолакова, беше на посещение в гр. Севиля, Испания, в периода от 8 до 14 февруари т.г. Групата включваше представители на Областна администрация – Сливен и Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен.

Посещението бе по проект „VET: качество и иновации” по Секторна програма „Леонардо да Винчи”, Програма „Учене през целия живот”, чиято цел е да се подкрепи повишаването на качеството и иновациите в професионалното ориентиране, образование и обучение в Сливенска област, така че то да съответства на търсенето на пазара на труда. По-конкретно проектът цели да допринесе за усъвършенстване на професионалните умения и компетенции на участниците в обмена за разработване и изпълнение на програми и проекти в областта на професионалното образование и обучение.

Областна администрация - Сливен е бенефициент и координатор по проекта, а партньор е Международната Фондация за Ибероамерика за публична администрация и политики (FIIAPP) - испанска публична организация със седалище в гр. Мадрид, Испания. Тя развива активна дейност, свързана с подпомагането на публичните институции в Испания и чужбина в сферата на демократичното управление и реформи.

През първия ден от обмена се проведе работна среща в международната фондация. На нея присъства г-н Александър Райков – пълномощен министър по политическите въпроси в Посолството на България в Мадрид. По време на престоя в Севиля бяха осъществени обучение, обмяна на опит и проучване на съществуващите добри практики в областта на професионалното обучение и заетостта в страната-домакин. Темите на обучението бяха: Представяне на Андалусия, на Андалуското автономно правителство и на Андалуския институт за публична администрация; Оперативни програми на Андалусия; Професионално обучение в общата образователна система; Представяне на Андалуската служба по заетостта; Програми за подобряване на трудовата заетост; Професионално обучение, свързано със заетостта; Промяна в образователната система, свързана със заетостта; Обучителни програми за трудова заетост; Мрежа от центрове за обучение в Андалусия. Модел на Обединения – школи; Проекти за транснационално сътрудничество; Програми за Школа Ателие, Ателие за заетост.

Сливенската група се запозна и с дейността на Референтен център за ориентиране от мрежата „Андалусия Ви ориентира”, Обединение Школа по занаяти в гр. Хелвес, школа Ателие и Ателие за работа. Съвместно с Карлос Сусо – началник кабинет „Анализи и проучвания” в АИПА, бяха обсъдени проектни идеи с обхват, надхвърлящ конкретиката на настоящата мобилност, като: внедряване на модел за училище за занаяти в гр. Сливен; създаване на етнически център на занаятите /Дом на етносите/ в Сливен; създаване на център за професионално обучение на възрастни към някое училище в Сливен; извършване на проучвания в областта на възобновяемите енергийни източници; повишаване на капацитета по теми като антикорупция и прозрачност, административен капацитет и др.

На участниците в обмена беше издаден сертификат EUROPASS-Mobility на английски и български език. Андалуският институт за публична администрация издаде на всички и сертификат за преминато 5-дневно обучение в сферата на професионалното образование и обучение.

Осъществено беше сътрудничество с публичните институции на много високо ниво, като то се превърна в основа за бъдещи съвместни инициативи.

Предстои изпълнението на следващата дейност по проект „VET: качество и иновации” - разпространение на новопридобитите знания и запознаването на всички членове на Постоянната комисия по заетост и други заинтересовани страни с добрите практики на регион Андалусия в сферата на професионалното обучение и заетостта чрез провеждането на разширено заседание на комисията.

 

Снимки

испания - 2испания - 3испания - 4