» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Сливенска група, водена от областния управител, беше на посещение в Испания по проект от програма "Леонардо да Винчи"

23 February 2009 12:44,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1235
испания - 1

Група от 10 души, водена от областния управител Христина Чолакова, беше на посещение в гр. Севиля, Испания, в периода от 8 до 14 февруари т.г. Групата включваше представители на Областна администрация – Сливен и Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен.

Посещението бе по проект „VET: качество и иновации” по Секторна програма „Леонардо да Винчи”, Програма „Учене през целия живот”, чиято цел е да се подкрепи повишаването на качеството и иновациите в професионалното ориентиране, образование и обучение в Сливенска област, така че то да съответства на търсенето на пазара на труда. По-конкретно проектът цели да допринесе за усъвършенстване на професионалните умения и компетенции на участниците в обмена за разработване и изпълнение на програми и проекти в областта на професионалното образование и обучение.

Областна администрация - Сливен е бенефициент и координатор по проекта, а партньор е Международната Фондация за Ибероамерика за публична администрация и политики (FIIAPP) - испанска публична организация със седалище в гр. Мадрид, Испания. Тя развива активна дейност, свързана с подпомагането на публичните институции в Испания и чужбина в сферата на демократичното управление и реформи.

През първия ден от обмена се проведе работна среща в международната фондация. На нея присъства г-н Александър Райков – пълномощен министър по политическите въпроси в Посолството на България в Мадрид. По време на престоя в Севиля бяха осъществени обучение, обмяна на опит и проучване на съществуващите добри практики в областта на професионалното обучение и заетостта в страната-домакин. Темите на обучението бяха: Представяне на Андалусия, на Андалуското автономно правителство и на Андалуския институт за публична администрация; Оперативни програми на Андалусия; Професионално обучение в общата образователна система; Представяне на Андалуската служба по заетостта; Програми за подобряване на трудовата заетост; Професионално обучение, свързано със заетостта; Промяна в образователната система, свързана със заетостта; Обучителни програми за трудова заетост; Мрежа от центрове за обучение в Андалусия. Модел на Обединения – школи; Проекти за транснационално сътрудничество; Програми за Школа Ателие, Ателие за заетост.

Сливенската група се запозна и с дейността на Референтен център за ориентиране от мрежата „Андалусия Ви ориентира”, Обединение Школа по занаяти в гр. Хелвес, школа Ателие и Ателие за работа. Съвместно с Карлос Сусо – началник кабинет „Анализи и проучвания” в АИПА, бяха обсъдени проектни идеи с обхват, надхвърлящ конкретиката на настоящата мобилност, като: внедряване на модел за училище за занаяти в гр. Сливен; създаване на етнически център на занаятите /Дом на етносите/ в Сливен; създаване на център за професионално обучение на възрастни към някое училище в Сливен; извършване на проучвания в областта на възобновяемите енергийни източници; повишаване на капацитета по теми като антикорупция и прозрачност, административен капацитет и др.

На участниците в обмена беше издаден сертификат EUROPASS-Mobility на английски и български език. Андалуският институт за публична администрация издаде на всички и сертификат за преминато 5-дневно обучение в сферата на професионалното образование и обучение.

Осъществено беше сътрудничество с публичните институции на много високо ниво, като то се превърна в основа за бъдещи съвместни инициативи.

Предстои изпълнението на следващата дейност по проект „VET: качество и иновации” - разпространение на новопридобитите знания и запознаването на всички членове на Постоянната комисия по заетост и други заинтересовани страни с добрите практики на регион Андалусия в сферата на професионалното обучение и заетостта чрез провеждането на разширено заседание на комисията.

 

Photos

испания - 2испания - 3испания - 4