Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Днес, 26.02. от 10.30ч. областният управител Христина Чолакова и зам. областният управител Фатме Мустафова се срещнаха с експерти ...

26 февруари 2009 16:26,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1080

Днес, 26.02. от 10.30ч. областният управител Христина Чолакова и зам. областният управител Фатме Мустафова се срещнаха с експерти от министерството на здравеопазването и консултанти по Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България”. Програмата е финансирана от „Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария” и стартира през м.декември 2008г. В срещата участва и д-р Стефан Панайотов, председател на фондация „Здравето на ромите”, фондацията която изпълнява дейностите по оперативна цел 5 „Подобряване на откриването на туберкулозата и успеха на лечението сред ромското население” на областно ниво. Целевата група за област Сливен е ромската общност.

Областният управител бе запознат с основната цел на програмата, целевите групи и планираните дейности. От страна на г-жа Чолакова бе изразено желанието, на нарочна среща с представители на областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси, здравните медиатори и д-р Димитрова, управител на СБАЛББ, определена за мениджър на програмата за област Сливен, да се информират заинтересованите страни и обсъди координирането и изпълнението на дейностите при осъществяването на програмата.

Основната цел на програмата е да се намали бремето на туберкулозата в България. Тази цел ще бъде постигната чрез: укрепване на инфраструктурата и развитие на капацитет в националната здравна система; изграждане на национална система за епидемиологичен надзор на туберкулозата; изпълнение на ефективни стратегии за съвременна диагностика и качествено лечение; дейности по превенция, грижи и подкрепа, насочени към групите в най-висок риск; мониторинг и оценка на ситуацията и отговора по проблема, както и осигуряване на многосекторен подход и участие на различни партньори в изпълнението на програмата.

Националната програма е със срок на действие до 2012г., като общата стойност, за която е кандидатствало МЗ, съвместно с Националния координационен комитет е в размер на 15 486 685 евро за период от 5 години.