» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Днес, 26.02. от 10.30ч. областният управител Христина Чолакова и зам. областният управител Фатме Мустафова се срещнаха с експерти ...

26 February 2009 16:26,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1086

Днес, 26.02. от 10.30ч. областният управител Христина Чолакова и зам. областният управител Фатме Мустафова се срещнаха с експерти от министерството на здравеопазването и консултанти по Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България”. Програмата е финансирана от „Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария” и стартира през м.декември 2008г. В срещата участва и д-р Стефан Панайотов, председател на фондация „Здравето на ромите”, фондацията която изпълнява дейностите по оперативна цел 5 „Подобряване на откриването на туберкулозата и успеха на лечението сред ромското население” на областно ниво. Целевата група за област Сливен е ромската общност.

Областният управител бе запознат с основната цел на програмата, целевите групи и планираните дейности. От страна на г-жа Чолакова бе изразено желанието, на нарочна среща с представители на областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси, здравните медиатори и д-р Димитрова, управител на СБАЛББ, определена за мениджър на програмата за област Сливен, да се информират заинтересованите страни и обсъди координирането и изпълнението на дейностите при осъществяването на програмата.

Основната цел на програмата е да се намали бремето на туберкулозата в България. Тази цел ще бъде постигната чрез: укрепване на инфраструктурата и развитие на капацитет в националната здравна система; изграждане на национална система за епидемиологичен надзор на туберкулозата; изпълнение на ефективни стратегии за съвременна диагностика и качествено лечение; дейности по превенция, грижи и подкрепа, насочени към групите в най-висок риск; мониторинг и оценка на ситуацията и отговора по проблема, както и осигуряване на многосекторен подход и участие на различни партньори в изпълнението на програмата.

Националната програма е със срок на действие до 2012г., като общата стойност, за която е кандидатствало МЗ, съвместно с Националния координационен комитет е в размер на 15 486 685 евро за период от 5 години.