Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министърът на земеделието откри празника „Златна праскова”

26 юли 2012 14:19, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 2232
---

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откри традиционния празник „Златна праскова” в сливенското село Гавраилово. Той бе посрещнат от кмета на селото Димитър Андреев.

„Плодородната земя и трудолюбивите хора са най-голямото богатство, което притежава нашия край. През последните години доказахме, че когато има последователност, далновидност и желание за подобряване условията на живот, проблемите се разрешават, въпреки съществуващите трудности и препятствия. Празникът „Златна праскова” е празник, доказал, че научните постижения и съхраняването на богатото фолклорно наследство винаги са били ръка за ръка. Считам, че пътят, който сме избрали за провеждането на този празник, е правилен”, каза Димитър Андреев.

Проявата се провежда под патронажа на министъра на земеделието. Министър Найденов увери, че с удоволствие споделя радостните емоции на всички присъстващи през днешния ден. „Надявам се тази прекрасна традиция да оцелее през годините и да я предадете на поколения след вас. Тук е имало и ще има най-прекрасните праскови. Имате много предпоставки за развитие и държавата ще продължи да помага”, каза Найденов.

Пред журналисти той заяви, че премиерът Бойко Борисов е възложил на него и вицепремиера Симеон Дянков да направят анализ на ситуацията на пазара на зърно. Ще се направи проверка за цената на хляба в цялата страна и утре ще се докладва на министър-председателя. Министър Найденов увери, че повишаването на цената на тока не е водещ фактор за цената на пшеницата. Според него има основания за нейното покачване заради поскъпването на световните борси. Министърът каза още, че реколтата от царевица в страната е застрашена, ако в близките дни не завали дъжд. Царевицата е основен компонент на фуражите и затова се очаква увеличение, добави той.

Празникът „Златна праскова” продължи със семинар за земеделски производители, с конкурси, състезания и изложби, както и с демонстрация на селскостопанска техника. Министърът разговаря с възрастна жена, която му показа направените от нея сладко и ракия от праскови. Той отпътува за Сливен, където посети Пазара за плодове, зеленчуци и цветя, бе посрещнат от директора Христина Митева и се срещна с представители на институции и земеделци. По-късно в сградата на Областна администрация-Сливен участва в среща с ветеринари и производители от областта, на която бяха обсъдени основни моменти в Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Снимки

---Димитър Андреев---------------Христина Митева и министър Найденов ------