Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Десислава Танева организира среща в Сливен с министър Найденов за Закона за ветеринарно-медицинската дейност

26 юли 2012 18:47, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 2081
---

Промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност бяха обсъдени на среща в Областна администрация-Сливен между министъра на земеделието Мирослав Найденов, ветеринарни лекари, животновъди и представители на институции. Присъстваха д-р Дамян Илиев – главен секретар на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), д-р Йордан Бойчев- председател на Българския ветеринарен съюз, който е от Сливен, д-р Вяра Гришина-председател на ветеринарния съюз в Пловдив, Михаил Михайлов – изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България, Петър Байчев –председател на Сдружението на зърнопроизводителите, Иван Омайников – председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Сливен и др.

Проявата бе организирана от народния представител от ПП ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева. „Идеята на днешната среща е да се постигне общ консенсус по спорните промени в закона, за да го гласуваме през септември”, каза Десислава Танева. Министър Найденов изрази надежда, че консенсус ще бъде постигнат по противоположните мнения, свързани със задължителното или незадължителното членство, за начина на финансиране на имуно-профилактичната програма и др.

„Ние като управляваща политическа партия поехме ангажимент да изчакаме с окончателното приемане на закона, за да може да се намери консенсус и това не може да продължава вечно. Става въпрос за бюджет, за финансов ресурс, който по някакъв начин трябва да бъде планиран”, каза министърът. Той припомни, че за екарисажите и имунопрофилактичната програма са нужни над 20 милиона лева на година, което представлява около 10 процента от бюджета на министерството и те трябва да се търсят допълнително. „В края на миналата година имахме тежък разговор с премиера и вицепремиера. Те ми казаха, че за последен път отпускат пари за сектор извън бюджета на министерството и бяха отпуснати пари, за да се разплатим с условието, че приемем закона”, допълни министърът. След срещата Десислава Танева информира, че е постигнато съгласие два пъти годишно фермерите да сменят практикуващите си лекари. Освен това, бенефициенти на държавна помощ, изплащана от ДФ „Земеделие”, да бъдат пряко ветеринарните лекари със съответните договори и документи. Единодушно е прието фермерите сами да избират ветеринарните си лекари , а не както до сега – държавата.

„Остана спорен въпрос между фермерите и частно практикуващите ветеринарни лекари за възможността държавата в лицето на БАБХ да извършва дейностите по Държавната профилактична програма при условие, че няма договор между фермера и ветеринарния лекар. Спор има и по възможността на територията на животновъден обект да се разкрива ветеринарно-медицинско заведение и назначаване на ветеринарни лекари във фермата и вариантът тези обекти да се снабдяват с лекарства направо от складове на едро срещу рецепта”, каза Танева.

 

Снимки

------