» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Откриха изложба от кукерски маски, изработени от ученици

05 March 2009 16:56,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 2639
kukeri-1

Областният управител Христина Чолакова и зам. областният управител Фатме Мустафова присъстваха днес на откриването на изложба от кукерски маски, изработени от шестокласници и седмокласници в III ОУ „Д-р Ив. Селимински” в Сливен под ръководството на тяхната преподавателка художничката Даниела Ненчева.

Изложбата е подредена във фоайето на Държавен куклен театър – Сливен. Тя е осъществена по проект „Тайните на Старата ракла” на сливенския куклен театър с идеята да се приобщят децата към народното творчество, сподели директорът на кукления театър Ефимия Павлова. Проектът се реализира с помощта на Община Сливен, Национален Фонд „Култура” към Министерството на културата, Национална художествена гимназия „Д. Добрович” – Сливен, Регионален исторически музей, Регионална занаятчийска камара, Дружеството на сливенските художници и Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен.

Като благодари на организаторите за чудесната инициатива и на младите творци за проявеното творческо въображение и креативност, г-жа Чолакова им пожела тайните на Старата ракла да не спират до тук, а при всяко открехване тя да продължи и в бъдеще да ни разкрива нови изненади. Владимир Демирев – специалист от историческия музей в Сливен, запозна децата с ролята и функцията на кукерския маскарад и с особеностите му в днешно време, когато в много населени места в страната се възраждат маскарадните игри.

Експозицията включваше кукерски маски, изработени от повече от 120 ученици, като идеите са дошли от реални кукерски маски, участвали в редица събори. Седем от най-добре представилите се ученици получиха награди.

Photos

kukeri-2kukeri-3