» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител издаде заповед за обезопасяване на водните площи

10 March 2009 13:06,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1074

Областният управител Христина Чолакова издаде заповед във връзка с предприемането на превантивни действия по обезопасяване на водните площи за предстоящия пролетно-летен сезон. Тя е в изпълнение на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи от 1996г.

Областният управител се разпорежда да се вземат необходимите мерки и стриктно да се спазват изискванията на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и произтичащите от това задачи от всички звена на държавните и обществените структури. До 31 март т.г. кметовете на общини със своя заповед трябва да определят разрешените за къпане места и да задължат техните стопани с обезопасяването им с оглед предпазване от водни инциденти. Комисия, определена от кмета на съответната община, трябва да направи проверка до 30 април относно готовността на водните площи и ползването им през летния сезон. До 10 май кметовете на общини са задължени да представят на областния управител копия на заповедите за определяне на разрешените за плуване места и от протоколите за извършените проверки.

Съгласно заповедта ръководителят на Бюро „Ученически отдих и спорт” ЕАД – Сливен трябва стриктно да спазва Инструкция №1 от 03.07.1997 г. на МОН и МЗза организацията на водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи при провеждане на детски и ученически отдих и туризъм. Регионалният инспекторат на МОН трябва да направи необходимото учащите се да бъдат запознати с водноспасителния минимум и с резултатите да запознае съответните комисии към общините и Областния съвет на БЧК.

Областната организация на Български червен кръст със своите структури по общини трябва да осъществяват организационно-методическа помощ на органите, имащи отношение към водноспасителната дейност, да извършат проверка на годността на водните спасители, както и да осъществяват превантивен контрол по тези въпроси.