» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Комисия, назначена от областния управител, започна обследване на потенциоално опасни водни обекти

11 March 2009 13:14,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1088

Областният управител Христина Чолакова назначи със своя заповед специализирана комисия, която да обследва състоянието на потенциално опасните водни обекти и проводимостта на речните корита на територията на областта. Заповедта е на основание т. II.6 от Указанията на Министъра на извънредните ситуации относно предприемане на срочни мерки от органите на изпълнителната власт, собствениците или ползвателите на водностопански системи и обекти с цел недопускане на щети и ограничаване на последиците от вредното въздействие на водите.

Председател на комисията е Гергана Джамбазова – директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна администрация – Сливен. В комисията влизат представители на Областна администрация – Сливен, четирите общини в областта, дирекция „Гражданска защита”, Басейнова дирекция Пловдив – клон Сливен, Басейнова дирекция Варна – сектор Бургас, РД „Хидромелиорации” и „Напоителни системи” ЕАД. Съгласно заповедта те трябва да извършат пролетно и есенно обследване на техническото и експлоатационно състояние на потенциално опасните водни обекти и проводимостта на речните корита на територията на област Сливен. Трябва да осъществяват контрол по осигуряване на проводимостта на речните корита и почистване на реките извън населените места, както и на нерегламентираната дейност в заливаемите зони на речните корита извън населените места. Комисията трябва също да проконтрола и депонирането на строителни отпадъци при строителството на автомагистрали за предотвратяване и намаляване на риска от вредното въздействие на водите и провокиране на свлачищни процеси.

Днес – 11 март, комисията започна изпълнението на поставените задачи. След приключване на работата ще бъде съставен констативен протокол с цялостен анализ на състоянието на водните обекти и ще се направи предложение за отстраняване на констатираните нарушения от страна на отговорните институции.

За обследването се отпускат целеви средства от държавния бюджет.