» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Посланикът на Куба у нас се срещна с ръководителите на областта и общината, както и със сливенската общественост

13 March 2009 09:28,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1120
куба- 1

„Радвам се че имам възможност да посетя Сливенска област и да се запозная с областния управител и неговия екип, което е поредната стъпка към укрепване на отношенията между нашите две страни.” Това заяви днес извънредният пълномощен посланик на Република Куба у нас Херардо Суарес Алварес по време на срещата си с областния управител Христина Чолакова и останалите членове на ръководството на Областна администрация – Сливен. Негово превъзходителство бе на опознавателно посещение в Сливен заедно със съпругата си Ана Глория, председателя на Асоциацията за приятелство България-Куба Станка Шопова, зам.-председателя Тамара Такова и сътрудници от посолството и асоциацията.

По време на срещата г-жа Чолакова направи презентация на Сливенска област. Гостът от своя страна също разказа за постиженията на своята страна в различни сфери на обществения живот. Той сподели уверението си, че двете страни имат големи възможности да си сътрудничат в редица сфери като икономика, туризъм и енергетика. „България е член на Европейския съюз, с което за нея се откриват европейските пазари, но пък Куба може да бъде мост към потенциални пазари в Латинска Америка”, каза г-н Алварес. Той припомни, че голяма част от язовирите в Куба са строени от български инженери и изрази намерението на страната си отново да потърси български специалисти за тяхното обновяване, както и за строителството на малки ВЕЦ-ове.

Гостът отбеляза, че от две години в Куба се забелязва увеличение на броя на българските туристи, както и на български инвестиции. България също е атрактивна туристическа дестинация за Куба. Според кубинския посланик социалното обслужване, социалното осигуряване и работата с младите хора са другите възможни области за обмяна на опит, както и здравеопазването, образованието и биотехнологиите.

„Една от целите на посещението ни в Сливен е укрепването на сливенския филиал на Асоциацията за приятелство с Куба, който след дълги години прекъсване отново възобнови дейността си в края на миналата година”, сподели по време на срещата председателят на асоциацията Станка Шопова.

Кубинският посланик и придружаващите го имаха среща и със заместник кмета на община Сливен Радост Костова, след което разгледаха експозициите на Регионалния исторически музей в Сливен.

Вълнуваща и сърдечна беше и срещата на г-н Алварес и със сливенската общественост, която се състоя следобяд в залата на Областна администрация - Сливен. Тя отново показа желанието и на двете страни да продължат работата за възстановяване на дружеските отношения между България и Куба. Ученици от Хуманитарна гимназия „Д. Дамянов”, изучаващи испански език, изненадаха госта с кратък рецитал от стихове на българска поетеса, живееща в Испания.

Photos

куба-2