» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Представиха информация за Европейската награда за публичния сектор за 2009г.

04 March 2009 11:57,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1154

На 27 февруари в столичния хотел „Шератон” се проведе българският информационен ден за Европейската награда за публичния сектор за 2009г. /ESPA/ - „Оценете себе си и се учете от най-добрите”. Събитието бе открито от министъра на държавната администрация Николай Василев, а специален гост и основен лектор бе г-жа Марга Прьол – изпълнителен директор на Европейския институт по публична администрация в Маастрихт.

По време на информационния ден беше предоставена пълна информация относно ESPA, процедурата по кандидатстване, процедурата по подбор и награждаване. Според министър Василев България има какво да покаже на другите страни в тази сфера, като двете най-важни постижения в тази област са провеждането на мащабни обучения на служителите от държавната администрация, както и политиката за намаляване на нейната численост.

Европейската награда за публичния сектор представлява своеобразно състезание между най-добрите, иновативни и ефективни административни постижения от различни европейски държави. Инициативата е съвместен проект на Европейския институт по публична администрация в Маастрихт и държавите членки на Европейския съюз, включително България. Наградата е насочена към всички институции от публичния сектор, с особено внимание към местните и регионалните подразделения. Тя осигурява и трибуна за обмяна на опит и популяризиране на модерните практики в публичния сектор. Това е възможност за българските администрации да получат информация за успешния опит на други страни, както и да представят на международно ниво свои добри практики. Процедурата по кандидатстване стартира на 1 януари и продължава до 20 март 2009г. Участниците могат да кандидатстват в 4 категории:

- Подобряване на административното обслужване

- Нови работещи форми на партньорство

- Въвличане на гражданите в работата на администрацията

- Лидерско управление, ориентирано към промяна

Подробна информация за инициативата е публикувана на сайта на ESPA www.espa2009.eu, както и на Информационната страница по качество на МДААР на адрес: http://www.quality.government.bg/page.php?c=4&d=91.