» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител бе гост на XXI събор на каракачаните на Карандила

27 August 2012 14:09,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1343
Карандила

На 26 август в местността „Карандила” в Сливенската планина се събраха стотици участници и гости в 21-я национален събор на каракачаните в България, организиран от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България /ФКПДКБ/. Празникът, на който се представят обичаите, бита и културното наследство на каракачаните откри председателят на Федерацията Коста Балездров. Специално за събора бяха изградени временни постройки - „каливи“, някога служещи за жилища и строени от каракачаните номади.

В концертната програма участваха над 100 души от 7 фолклорни състава от Сливен, Карлово, Котел, от сливенското предградие Речица и от градовете Комотини и Александрополис от Гърция. Облечени в красиви автентични носии те играха традиционни каракачански хора – цамикос, трендафиля, сирто и др.

За първи път тази година в програмата се включи и сборен състав на ветераните, играли на първия събор през 1991 година. По традиция владиката на Сливен Иоаникий отслужи тържествен водосвет и благослови събора.

Гости на каракачанския събор бяха областният управител на Сливен Марин Кавръков, кметът на града Кольо Милев, народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева и общински съветници.

Photos

КарандилаКарандилаКарандилаКарандилаКарандилаКарандилаКарандилаКарандилаКарандила